Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Yerelde Engelli Çalismalarina Bakis

Yerelde Engelli Çalismalarina Bakis

Dünya Engelliler Gününe yaklastigimiz bugünlerde Engelli bireyler ve aileleri tekraren her yil oldugu gibi hatirlanacak, sembolik kutlama mesajlari, görsel ve yazili basinda yer almaya yine alisilmis görüntülerle devam edecektir.

Yerelde Engelli Çalismalarina Bakis

Dünya Engelliler Gününe yaklastigimiz bugünlerde Engelli bireyler ve aileleri tekraren her yil oldugu gibi hatirlanacak, sembolik kutlama mesajlari, görsel ve yazili basinda yer almaya yine alisilmis görüntülerle devam edecektir.

Özellikle Engelli bireylerin ve Ailelerinin daha çok 03 Aralik Dünya Engelliler Günü ve 10-16 Mayis Engelliler Haftasinda hatirlanmasi, organize edilmis çesitli programlarla günü kutlamanin ötesine gidelememesini sorgulamamiz gerekmez mi?

Dünya Engelliler Günü “Farkindalik” olusturma günüdür. Bu günlerde yerel, genel ve idari yöneticilerimizin daha çok Empati yaparak Engellilerin ve Ailelerinin yasadigi sorunlarin, çözüm yollarini ortak aklin kullanilmasi neticesinde yil içerisinde yapilacak hayirli hizmetleri programlamalari arzu edilmekte ancak samimi ve realist bir yaklasim maalesef görülememektedir. Elbette bunun da nedenleri mevcuttur.

Engelli bireyler ve Aileleri mutlak bir suretle olusturulacak tek bir çati altinda sorunlarini raporlamali ve kamuoyuyla da paylasmalidir. Bakildiginda ilçemizde ISEM, Esenler Belediyesi Engelliler Koordinasyon Birimi, RAM, Engelli Dernekleri, Rehabilitasyon Merkezleri, Siyasi Partilerin ve Kent Konseyinin Engelliler komisyonlarinin faaliyet alani Engellilerdir. Bu kurumlarin tamami Engellilere hizmet saglayan ve bir sekilde hizmet üreten kuruluslardir.

Dolayisiyla Engelliler özelinde faaliyet gösteren kurumlar mutlak suretle belirli araliklarla bir araya gelerek yasanan sorunlari, projeleri ve çözüm yöntemleri üzerinde kararlar almalidirlar. Ancak Ilgili kurumlarin biraraya gelememesi yapilan ve yapilacak olan hizmetlerin kalitesini de düsürmesi tamamen iletisimsizlikten kaynaklandigi öngörülmektedir.

Özellikle Bagcilar Belediyesinin Engelliler özelinde kurumsallasmis hizmetlerini yakinen ve ilgiyle takib ederken, Esenlerimizde Engelliler özelinde kurumsallasmayi bir yana birakin ilgili kurum yöneticilerinin dahi bir araya gelememesi içler acisi bir durumdur. Engelli bireyler olarak beklentimiz; ilgili kurumlarimizin Popilist söylemlerden, ideolojik, siyasi ve kisisel kaygilardan siyrilarak ortak amaca kicasasi “Engellilere” hizmet edilmesidir. 

Faliyet alani Engelliler olan Sivil Toplum Kuruluslarimiz gönüllü tesekküller olup, örgütlü bir yapi ahengi içinde hareket alani olusturarak katilimci, seffaf ve karar alma süreçlerine Engelli bireylerini, Ailelerini, ilgili kisi, kurum ve kuruluslari dahil ederek toplumsal ve sosyal fayda mekanizmasini ön planda tutarak islevsel bir yapi haline dönüsmelidirler.

Bakiniz son 15 yilda Engelliler özelinde beklentilerin altinda olmasina ragmen yapilan hizmetleri özellikle istihdama yönelik çalismalari, saglik alanindaki çalismalari, Ulasilabilirlik ve erisebilirlik konularindaki gelismeleri takdir etmeli; eksik gedik ve yapilmasi gereken çalismalarin olusturulmasi içinde iletisim kanallarini zedelemeden israrla sorunlarimizi ve çözüm yöntemlerimizi ilgili kurum ve kuruluslara iletmeliyiz.   

Sayin Belediye Baskanimiz M.Tevfik Göksu’nun 5 yillik süreçte Engelliler özelinde teorikte ve söylem bazinda ifade ettigi projeler bizleri heyacanlandirmis, ancak gelinen noktada çalismalarin ve ifade edilen projelerin hangi asamada oldugu bilinmemekle beraber gelinen süreçte belirsizligin devam etmesi zannediyorum her alanda oldugu gibi Arz/Taleb dengeleriyle orantili oldugu gerçegi gözden kaçirilmamasi gereken bir ayrintidir.                    

Öyleyleyse Esenlerimizde Engelli bireyler ve aileleri olarak ilçemizde faaliyette bulunan on küsür kurumla beraber bir araya gelinmeli, hatta Engelli bireylerin ve Ailelerinin sorunlari tespit edilmeli bunun yanisira elestirilerimize alternatif çözüm önerileri getirerek yöneticilerimize bir nebze olsun yol göstermeliyiz.

Çünkü onlar; Engellilerin yasadigi sorunlari tam anlamiyla bilmiyorlar… Eminim yasanan sorunlari bilselerdi bu hal üzere olmazlardi… Son olarak ilgili kurum yöneticilerimize ABESE süresinin nüzul sebebini anlamlandirmalari için ABESE suresini incelemelerini tavsiye ederim. Biliniz ki Engelli bireylerde yasadigimiz bu toplumun ayrilmaz bir parçasidir.

Her ne sebeble olursa olsun birbirimizden tebessümü eksik etmeyelim. Engelli çalismalarinda yol alinabilmesi için Engellilerin ve Ailelerinin mutlak suretle biraraya gelerek taleblerini ilgili kisi, kurum ve kuruluslara iletmelidirler. Engelli çalismalarinda Kisisel taleblerden çok toplumsal taleblerimiz önceligimizi olusturmali ki yol alabilelim.

Saygi, Sevgi ve Hürmetlerimle
Ahmet KURT



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı