Bugün, 24 Kasım 2024 Pazar

Yerelde Stk, Siyaset ve Meclis

Yerelde Stk, Siyaset ve Meclis

STK`larin toplum için, sehri ve ülkeyi yönetenler için önemli faydalari vardir. STK`lar üyesi olan insanlarin kamuoyu önünde sesi olurlar.

 Yerelde Stk, Siyaset ve Meclis

STK’larin toplum için, sehri ve ülkeyi yönetenler için önemli faydalari vardir. STK’lar üyesi olan insanlarin kamuoyu önünde sesi olurlar. Sivil Toplum Kuruluslari dogasi geregi içinde bulunduklari topluma karsiliksiz (fisebilillah) hizmet etmek, üyelerinin haklarini korumak ve gelistirmek için gönüllülük esasiyla hizmet etmeye çalisan kuruluslardir.

Siyaset için, günümüzde çok çesitli tanimlamalar yapilmaktadir. Bu tanimlamalardan en basiti ülke yönetimi, iktidar, güç, çikar, yandas, seçmen demokrasi, çatsma gibi kelimelerle özetleyenlerin yani sira siyaseti; hizmet araci olarak gören, kisisel çikarlar yerine toplumun genel çikarlarini gözetmek ve paylasimdan tüm toplum bireylerini esit oranda faydalandirmayi hedefleyen toplum çikarlarinin ön planda tutuldugu ve korundugu bir yapi olarak görenlerde mevcut. 

Belediye Meclisleri ise; seçim yasalarinda belirtilen oran ve usüllere göre il, ilçe ve belde halki tarafindan seçilen Belediyenin yillik bütçesini hazirlayan, gelirler listesini olusturan isletmeler kuran encümeni seçen bir organdir. Belediye Meclis üyeleri, yerel demokrasi açisindan son derece önemli bir isleve sahiptir.Seçmenler, seçtikleri belediye meclis üyeleri ile o kentin sorunlarinin çözülmesini, daha yasanabilir bir kente ulasmayi istemektedirler.

Gelelim STK, Siyaset ve Meclis üçgenine STK’lar siyasete ve siyasilere esit mesafedeyiz diyor ama görüntü öyle mi? Bugünkü STK anlayisi özünden çok sey kaybettigini görüyoruz. 

STK’lar özüne uygun, kurulus felsefesine hizmet etmelidir. Özellikle yerel STK’larin örgütlülügü, yerel meselelere katilim bilinci olusturmasina ve demokrasinin gelisimine çok önemli katkilari olmalidir. Ancak bizim yerel STK’larimiz hep ülkeyi kurtarma pesinde kostugu için yerel sorunlar çogu zaman görmezden gelinmekte popülist davranilmaktadir. Halbuki, herkesin önce kendi kapisinin önünü temizlemesi birçok sorunun çözümünü kolaylastiracaktir.

Yerelde ilçemizi kalkindirmak, güzellestirmek için çalisan kaç tane ciddi kayda deger STK’miz var? Yada bölgemizde yerel yöneticilerle temasta olup yerel sorunlarin çözümünde etkin rol oynayan kaç STK’miz var bir düsünün.

Esenlerde 600 civarinda STK oldugundan bahsediliyor. Gerçek manada kaç tanesi amacina hizmet ediyor? Gözlemlerim  birkaç tanesi hariç çogu kisiye odakli kurum içi demokrasiden yoksun karar alma süreçleri sikintili bir hal üzereler, halbuki Stk’lar  ortak akli ön plana çikarma, istisare etme, bilgiyi paylasma, kurum içi yöneticilerinin ön planda olmasi ekib çalismasinin etkin olmasi gerekirken, maalesef kulis faaliyetleri, kuruma baskan olma idealleri ve ben bilirim tavirlari STK’larin hata üstüne hata yapmasina vesile oluyor.

Kanaatimce “Kurum içi yapilan istisare sonucunda verilen bir karar verimli olmasa bile, bireysel verilen dogru karardan daha hayirlidir.” STK’larimiz baskanlariyla, yöneticileriyle, üyeleriyle kisisellesmis faydalari bir tarafa birakip toplumsal faydayi ortak akli ön plana çikarmalidir ki, siyaset kurumlarinin STK’lar üzerindeki bilinç alti olumsuz yargilarini ortadan kaldirabilsin.

STK’lar demokrasiyi önce kendi yapisi içerisinde isletmelidir. Kurum içi karar alma mekanizmalarinda katilimciligi ve seffafligi saglayamayan STK’larin siyaseti ve siyasetçiyi elestirmeye hakki yoktur. Saglikli ve iyi isleyen bir demokrasi için siyasi partiler ne kadar vazgeçilmez ise, STK’lar da bir o kadar vazgeçilmezdir.

Toplum yararina hizmet etmek isteyen STK’lar tarafsiz ve ilkeli hareket etmelidir. Siyasete atilmak için STK’lar taleb edinilen olmalidir. Siyasete girmek için STK’lar taleb eden kisisellesen meselelerin ortak çikar noktalari olmamalidir.

STK’lar içerisinde barindirdigi üye itibariyle hemen hemen her görüse mensup insanlari görmek mümkün. Sirf Belediye Meclis üyesi olabilmek için türlü türlü takla atan konumunda olan bazi STK temsilcileri acaba Meclis üyeliginin ne oldugunu yada neyi amaçladiginin farkinda mi?

Siyasilerin STK’lara bakis açisinda, genelde bünyeye dahil etme,kontrol altinda tutma güdüsü nedeniyle STK’larin tam anlamiyla bagimsiz ve özerk bir yapilanma haline dönüsmesi çesitli atraksyonlarla engellemektedir. Siyasilerin STK’lara bakis açisi fayda fonksiyonu üzerine kurulu olmalidir. Toplum yararini gözeten STK’larin fikir, proje, dilek ve temennileri  dikkate alinmalidir.

Velhasili STK’lar, siyaset kurumlarini topluma faydali olmalari için yönlendirmeli, isbirligi yapmali, projeleriyle katki saglamali, projektör vazifesi görmelidir. Ancak ilkeli ve kurulus amaçlarina uygun hareket etmelidir. STK’lar hakkaniyet ölçüsünü ve tarafsizligini zedelememelidir. Siyasi kimligini STK çalismalarina alet etmeden çalismalarini tarafsizlik ilkesi geregi sürdürmelidir. 

 Yazacak çok detay olmasina ragmen konu STK’lar ve Siyaset boyunda kismen ilerledi. Meclis ve Meclis üyeligine pek deginemesek de, bir sonraki yazima kaldigimiz yerden devam edecegim.

Hakkaniyet ölçeginde yüregi, yasadigi topluma hizmet etme sevdasiyla dolu STK’lara ve Siyasetcilere simdiden basarilar dilerim.

Saygi, Sevgi ve Hürmetlerimle.                                                                                                                     Ahmet KURT



  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 9.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 10.1 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı