YERLI BÜYÜK VE KÜÇÜKBAS HAYVANCILIGI KIM BITIRDI

YERLI BÜYÜK VE KÜÇÜKBAS HAYVANCILIGI KIM BITIRDI

Bir zamanlar bu ülkede büyükbas ve küçükbas hayvanlar vardi. Paranin degeri vardi. Bir ailede bir kisi çalistigi zaman evin geçimini saglardi. Büyükbas ve küçükbas hayvancilikla geçinenler dolari, o zamanin marki olmasa da evin ihtiyacini karsilayabiliyor

 YERLI BÜYÜK VE KÜÇÜKBAS HAYVANCILIGI KIM BITIRDI

Bir zamanlar bu ülkede büyükbas ve küçükbas hayvanlar vardi. Paranin degeri vardi. Bir ailede bir kisi çalistigi zaman evin geçimini saglardi. Büyükbas ve küçükbas hayvancilikla geçinenler dolari, o zamanin marki olmasa da evin ihtiyacini karsilayabiliyorlardi. GDO’lu yemler yoktu. Hayvanlari çabuk büyüten ilaçlar yoktu. Hepsi dogaldi. Çünkü doga temizdi. Insanlar bu kadar kirli, igrenç degildi.

Yillar yillari götürürken her iktidarda ve koalisyon hükümetlerinde, askeri darbelerde, hayvancilikla ilgili ciddi bir çalisma yapilmadi. Gelisi güzel yasalarla geçistirildi. Yapilsaydi hayvancilik bugün can çekismezdi.

12 Eylül 1980 askeri darbesi bu ülkeye huzur ve insanca yasami getirmedi. Her konusuyla geriye dogru götürdü.  IMF’nin yaptirimlari, Avrupa ülkelerinin bir bölümü ile yaptirimlar, Amerika’nin yaptirimlari ülkemize faydasi yerine zarari oldu. Bunlardan biride hayvanciligin ülkemizde bitirilmesine ve disariya mahkûm edilmesine yönelikti.

Bunu da basardilar… Ucuz et diye büyük ve küçükbas hayvanlar dis ülkelerden alinmaya baslandi. Yüzleri kizarmadan haberlerde övünerek anlatiyorlar. Bitirilen hayvanciligi neden anlatmiyorsunuz?

GIDA Tarim ve Hayvancilik Bakani Ahmet Esref Fakibaba ucuz et disaridan geliyor diye müjde veriyor. Neyin müjdesidir bu? Bitirilen ve issizlige itilen bir ülkenin gerçegidir. Bence övünülecek bir tarafi yoktur. Sadece göz boyama vardir.

Aklima takilan bir soru var? Büyükbas ya da küçükbas hayvanlarin getirilmesinde hangi firmalar aracilik ediyor? AKP iktidarinda çoluk çocuklari isadami odular da!

Getirilen etlerin 101 ile BIM Magazalarinda satilacagini duyurdular. Eh! Her iktidar Allah adina kendi yandasini korur.

Ülkem ülkem hayvancilik bitirildigi halde, disaridan et yiyecegi için hayvan getiriliyor. Nedenlerini ve niçinlerini hiç sordun mu?

Hayvan yemleri ates pahasidir. Bakimi zordur. Hayvanlari bir yerden bir yere götürmek, orada yer kiralamak zordur. Anlayacaginiz her adimi paradir.

Bu duruma düsüren dünüyle, bugünüyle marifetli yöneticilerdir.

Hüseyin Habip Taskin

07.11.2017