36 yil önce Mamak Cezaevi

36 yil önce Mamak Cezaevi

12 Eylül sabahiyla birlikte Mamak Askeri Cezaevi Türkiye`nin en büyük iskence merkezlerinden birine dönüstürüldü. Yüzlerce devrimcinin kapatildigi zindanin komutani Albay Raci Tetik adinda bir iskenceciydi. Karsisina çikartilan insanlara çekilen hos geldi

 36 yil önce Mamak Cezaevi
12 Eylül 1980`de yaptiklari darbeyle iktidara el koyan, demokrasiyi rafa kaldiran, onlarca insani idam ettiren, yüzlercesini iskenceyle öldüren, on binlerce insani fisleyen, isçi sinifinin neredeyse tüm kurumlarini kapatan Kenan Evren ve suç ortaklari, binlerce insani hapishanelere kapatarak yillarca sistematik iskenceden geçirmislerdi. Diyarbakir ve Mamak, bu zindanlarin en ünlüleriydi.

12 Eylül sabahiyla birlikte Mamak Askeri Cezaevi Türkiye`nin en büyük iskence merkezlerinden birine dönüstürüldü. Yüzlerce devrimcinin kapatildigi zindanin komutani Albay Raci Tetik adinda bir iskenceciydi. Karsisina çikartilan insanlara çekilen hos geldiniz dayagindan sonra onlara burasinin bir okul oldugunu, burada adam olmayi ögreneceklerini söylerdi.
 
Mamak zindaninda sadece fizyolojik degil, psikolojik iskence de yogun olarak kullanilirdi. Tutsaklari gerici ve irkçi marslar ögrenmek zorunda birakmak, askeri egitime tabi tutmak, ailelerini çagirtarak onlarin karsisinda uygun adim yürüyüs yaptirmak siradan olaylardi. Tutsaklara tek tip elbise giydiriliyor, saçlar sifira vurduruluyordu.
Mamak zindanina sadece devrimciler degil, ülkücü fasistler de kapatilmisti. Bu durum fasistler arasinda saskinliga neden olmus, "fikrimiz iktidarda ama biz zindandayiz" düsüncelerini uyandirmisti.
 
Mamak zindaninda yapilan iskencelere, tecrit’e ve benzeri uygulamalara karsi 1981 Temmuz`unda tutsaklar açlik grevi yapmaya basladilar. 30 Temmuz günü 30 tutsak hastaneye kaldirildi. Direnis daha sonra da çesitli sekillerde devam etti.
 
12 Eylül darbecileri kendilerini korumak için anayasaya darbecileri yargilanmayacaktir içerikli "Geçici 15. Madde"yi koydurdular. Aradan geçen 36 yil zarfinda bu maddeye kimse dokunamadi.