Tarih: 01.01.2018 00:00

2013 yilinda meydana gelen önemli gelismeler

Facebook Twitter Linked-in

2013 yilinda meydana gelen önemli gelismeler

 

-Ortadogu ve Afrika ülkeleri basta olmak üzere dünyanin birçok ülkesinde, çok ölümlü çatismalar ve olaylar yasandi. Ülkelerdeki iç karisikliklar, dünya siyasetine de yön verdi

-Türkiye ve Katar`in ara buluculuguyla Suriye`nin baskenti Sam`da esir degisimi yapildi. 48 Iranli`nin serbest birakilmasina karsin Suriye Içisleri Bakanligi binasinda tutulan aralarinda 2 Türkiyeli ile beraber kadin ve çocuklarin da bulundugu 2 bin 130 kisi saliverildi. Suriye`de gerçeklestirilen ``en büyük takas anlasmasi`` olarak adlandirilan esir degisimi, dünya kamuoyuna duyuruldu.

-Siyonist isgal Basbakani Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara saldirisindaki hatalarindan ötürü Türkiye`den özür diledi -ABD`nin ikinci kez seçilen Baskani Barack Obama, baskanlik yemini ederek ikinci dönemine basladi

Misir`da askerin yönetime el koymasi, araliksiz süren Suriye`deki iç savasta kimyasal silah kullanilmasi, Filistin ablugasinin sürmesi, Israil`in yerlesim yerlerini artirmasi, Mali`ye Fransa`nin askeri müdahalede bulunmasi, Banglades`te Cemaat-i Islami Genel Sekreter Yardimcisi Abdulkadir Molla`nin idam edilmesi 2013`e damgasini vurdu.

Ocak, subat ve mart aylarinda Siyonist isgal Basbakani Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara saldirisindaki hatalarindan ötürü Türkiye`den özür dilemesi, Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus`un görevi birakmasinin ardindan Arjantinli Kardinal Bergoglio, Katolik dünyasinin yeni lideri seçilmesi, ABD`nin ikinci kez seçilen Baskani Barack Obama, baskanlik yemini ederek ikinci dönemine baslamasi en önemli gündem maddelerini olusturdu.

Ocak ayinin önemli gelismeleri söyle:

1 Ocak

-ABD`nin teknik olarak mali uçuruma düsmesinin ardindan ABD Senatosu, ``mali uçurum``u önleyen tasariyi onayladi.

-Fildisi Kiyisi`nda, yilbasi kutlamalarinda kalabalikta yasanan arbedede 60 kisi hayatini kaybetti.

7 Ocak

-Gana`da aralik ayinda yapilan seçimlerde yeni Devlet Baskani John Dramani Mahama yemin ederek görevine basladi.

9 Ocak

-Türkiye ve Katar`in ara buluculuguyla Suriye`nin baskenti Sam`da esir degisimi yapildi. Uzun zamandan beri yürütülen temaslar sonucunda 48 Iranli`nin Sam`in Duma Bölgesi`nden serbest birakildi. Bunun karsiliginda Suriye Içisleri Bakanligi binasinda alikonulan, aralarinda 2 Türk ile beraber kadin ve çocuklarin da bulundugu 2 bin 130 kisi saliverildi. Suriye`de gerçeklestirilen ``en büyük takas anlasmasi`` olarak adlandirilan esir degisimi, dünya kamuoyuna duyuruldu.

10 Ocak

-PKK örgütüyle baglantili Sakine Cansiz, Fidan Dogan ve Leyla Söylemez Fransa`nin baskenti Paris`te öldürüldü.

12 Ocak

-Fransa, Mali`de isyanci silahli gruplar arasinda devam eden çatismalar nedeniyle ülkenin kuzeyine askeri müdahalede bulundu.

14 Ocak

-Oscar`dan sonra sinema dünyasinin en prestijli ödüllerden kabul edilen Altin Küre`de Ben Afflect, "Argo" filmi ile "En Iyi Film" ve "En Iyi Yönetmen" ödüllerine layik görüldü. "Yasam Boyu Basari Ödülü" ise Jodie Foster`in oldu.

15 Ocak

-Misir`da Asyut kentinden Kahire`ye giden ve bin 328 asker tasiyan 12 vagonluk yük treni, Giza`daki el-Bedrsin bölgesinde devrildi, 19 kisi öldü 117 kisi yaralandi.

-Pakistan Anayasa Mahkemesi, Basbakan Raja Pervez Esref hakkinda tutuklama karari çikartti.

16 Ocak

-Cezayir`in Ilizi kentinin Ayn Emnas bölgesinde, bir dogalgaz tesisine Magrib El Kaide Örgütü`nden ayrilan Kanla Imza Atanlar Tugayi tarafindan düzenlenen saldirida 32 örgüt mensubu öldürülürken çogu yabanci 38 rehine de hayatini kaybetti.

17 Ocak

-ABD, 1991`den bu yana ilk kez Somali Hükümeti`ni resmen tanidi.

18 Ocak

-Suriye`nin Dera ilinde, El-Cezire televizyonu muhabiri Muhammed el-Müsaleme öldürüldü.

19 Ocak

-Bulgaristan`da, üyelerinin çogunlugunu Türklerin olusturdugu muhalefet Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Lideri Ahmet Dogan`a karsi silahli saldiri girisiminde bulunuldu.

20 Ocak

-ABD`de ikinci kez seçilen Baskani Barack Obama, yemini ederek resmen görevine basladi.

21 Ocak

-Endonezya`nin baskenti Cakarta`da yagislarin yol açtigi sellerde 26 kisi hayatini kaybetti, 103 bin kisi de yer degistirmek zorunda kaldi.

23 Ocak

-Isviçre`nin Davos kentinden düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu 43. Yillik Toplantisi`na Basbakan Yardimcisi Ali Babacan, Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu ve Merkez Bankasi Baskani Erdem Basçi katildi.

-Israil`de yapilan genel seçimlerde Knesset`te temsil edilecek sag ve sol partiler 60`ar koltukla temsile hak kazanirken, seçim öncesi mecliste 42 sandalye ile temsil edilen Netanyahu`nun `Likud-Beitenu` ittifaki, seçim sonucunda 32 sandalyeye geriledi.

-Irak`in Salahaddin iline bagli Tuzhurmatu ilçesinde bir taziye meclisine düzenlenen intihar saldirisinda 42 kisi öldü, 75 kisi yaralandi. Saldirida taziye meclisinde bulunan Irak Türkmen Cephesi(ITC) Baskan Yardimcisi Ali Hasim Muhtaroglu, ITC eski baskani Sadettin Ergeç ve Kerkük Il Meclisi üyesi Munir Kafili de yaralandi.

24 Ocak

-Mozambik`te, Limpopo Nehri`nin siddetli yagislar yüzünden tasmasi nedeniyle olusan su baskinlarinda, 55 kisi öldü 150 bin kisi evlerini terk etmek zorunda kaldi.

25 Ocak

-Misir`da, 30 yillik Mübarek rejimine son vererek ülkede birçok degisimi beraberinde getiren 25 Ocak Devrimi`nin 2. yili kutlandi.

26 Ocak

-Misir`in Port Said Stadyumu`ndaki futbol karsilasmasinda geçen sene Subat ayinda 74 kisinin ölmesinin ardindan açilan davada, 21 sanik hakkindaki idam karari verildi. Karar gösterilen tepkiler üzerine çikan olaylarda 2`si polis 7 kisi öldü, 70 kisi de yaralandi.

27 Ocak

-Brezilya`nin, Santa Maria kentindeki ``Kiss Club`` adli gece kulübünde çikan yanginda 245 kisi yasamini yitirdi.

28 Ocak

-Iran, içinde maymun bulunan `Öncü`` adli arastirma uydusunun basariyla uzaya gönderdi. Yeryüzünden 120 kilometre yükseklikteki irtifaya kadar çikan uydunun basariyla geri döndügü ve maymunun da sag oldugu belirtildi.

29 Ocak

-Suriye`nin Halep kenti Bustan`ul Kasir bölgesinde elleri arkadan baglanarak öldürülen 80 kisinin cesedine ulasildi.

30 Ocak

-Suriye`ye yardim amaciyla BM`nin girisimiyle Kuveyt`in ev sahipliginde düzenlenen Suriyeliler Için Uluslararasi Yardim Konferansi`nda, 1,5 milyar dolarlik bagis toplandi.

31 Ocak

-Avrupa Dis Iliskiler Konseyi, AB`ye dis politika karnesi verdi, Türkiye ile iliskileri ``en basarisiz konular`` arasinda gösterdi.

Subat ayinin önemli gelismeleri söyle:

1 Subat

-ABD`nin Ankara Büyükelçilik binasi girisinde canli bombanin düzenledigi saldirida güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatini kaybetti, gazeteci Didem Tuncay yaralandi.

-ABD Disisleri Bakani Hillary Clinton, 4 yildir sürdürdügü Disisleri Bakanligi görevini resmen tamamlayarak, duygu yüklü bir törenle veda etti.

-Meksika`da devlete ait bir petrol sirketindeki binada meydana gelen patlamada 37 kisi öldü, 100`den fazla kisi yaralandi.

3 Subat

-Irak`in kuzeyinde Kerkük`te düzenlenen bombali saldirida 33 kisi öldü, 90 kisi yaralandi.

4 Subat

-Kahire`de düzenlenen Islam Isbirligi Teskilati (IIT) 12. Dönem Zirve Konferansi`na Cumhurbaskani Abdullah Gül ve Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu katildi.

6 Subat

-Tunus`ta muhalefette bulunan Demokrat Yurtseverler Partisi Genel Sekreteri Sükrü Beliyd, evinin önünde ugradigi silahli saldiri sonucu hayatini kaybetti.

-Güney Pasifik`te meydana gelen 8 büyüklügündeki depremin ardindan olusan ve Solomon Adalari`nin batisini etkileyen yaklasik 1,5 metre yüksekligindeki tsunamide 5 kisi öldü.

7 Subat

-Ocak ayinda Ingiltere ve Irlanda`da hamburger köftesine at eti karistirildiginin ortaya çikmasinin ardindan, köfteler, üretildigi Polonya ile Irlanda arasinda gerginlige yol açti. At eti skandali ay boyunca Isveç, Polonya, Fransa, Hollanda, Romanya, Güney Kibris, Norveç, Danimarka, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Portekiz ve Yunanistan`i da içine alarak neredeyse tüm Avrupa`yi sarsti.

11 Subat

-Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus`un görevi birakacagi duyuruldu.

-ABD`de bu yil 55`incisi verilen Grammy Müzik Ödülleri, Los Angeles`ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Rihanna, Taylor Swift, Justin Timberlake ve Alicia Keys`in sahne aldigi ödül gecesinin sunuculugunu LL Cool J yapti. Geçen yil "21" albümüyle, yilin en iyi sarkisi ve albümü dahil olmak üzere 6 dalda ödül kazanan Ingiliz sarkici Adele, bu yil "En iyi Solo Pop Performansi" ödülüne layik görüldü. Gotye, "Yilin Kaydi" ve "En iyi düet grup performansi" unvanlarini kazandi.

12 Subat

-Kuzey Kore Resmi Ajansi, "Ülkenin üçüncü nükleer denemesini basariyla gerçeklestirdiklerini" duyurdu.

15 Subat

-Rusya`da Ural Daglari`nin güneyinde yer alan Chelyabinsk bölgesine gök taslarinin düsmesi nedeniyle binden fazla kisi yaralandi.

17 Subat

-Irak`in baskenti Bagdat`in çesitli mahallelerinde bomba yüklü 9 araçla düzenlenen saldirilarda 27 kisi öldü, 114 kisinin yaralandi.

-Güney Kibris Rum Yönetimi`nde yapilan baskanlik seçimlerinde adaylardan hiçbirinin yüzde 50`yi asamamasi nedeniyle ülkenin yeni lideri belirlenemedi.

18 Subat

-Ermenistan`da cumhurbaskanligi seçimi yapildi. Katilimin yüzde 60 oldugu seçimin galibi, oylarin yüzde 58,64`ünü alan Serj Sarkisyan oldu. Ikinci kez cumhurbaskani seçilen Sarkisyan, 5 yil daha bu görevi yürütecek.

19 Subat

-Tunus Basbakani Hammadi el-Cibali, Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki`ye istifasini sundu.

22 Subat

-Isveç`te belediye meclisi tarihi bir karara imza atarak, ülkede ilk kez minareden ezan okunmasina onay verdi.

24 Subat

-Suriye`de yaralanan Fransiz foto muhabiri Olivier Voisin`in Türkiye`de kaldirildigi hastanede yasamini yitirdi.

-Italya`da bugün baslayan ve iki gün süren genel seçimlerde, Pierluigi Bersani liderligindeki merkez sol blok, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi için yapilan oylamada yüzde 29,54 oy oraniyla birinci geldi.

25 Subat

-BM Insan Haklari Konseyi`ne hitap eden Disisleri Bakani Davutoglu, Suriye`deki durumun bölgesel baris ve güvenlik için de gerçek bir tehdit haline geldigini, Suriye konusunda BM çatisi altinda "birlesmis bir insani vicdan" ile hareket edilmesi gerektigini söyledi.

-Güney Kore`nin ilk kadin Devlet Baskani Park Geun-hye, yemin ederek görevi Lee Myung-bak`tan devraldi.

26 Subat

-Misir`in güneyindeki Luksor kentinde meydana gelen balon faciasinda 9`u Hong Kong`lu, 4`ü Japon, 3`si Ingiliz, 2`si Fransiz ve 1`i Misirli 19 kisi hayatini kaybetti.

27 Subat

-Suriye`de rejime bagli ordu birlikleri, Halep`e bagli bir köyde 72 kisiyi infaz etti.

28 Subat

-Güney Kibris Rum kesiminin (GKRK) yeni baskani Nikos Anastasiadis, görevine resmen basladi.

Mart ayinin önemli gelismeleri söyle:

1 Mart

-ABD Disisleri Bakani John Kerry, bakan olmasinin ardindan çiktigi tur kapsaminda ilk kez Türkiye`ye geldi.

3 Mart

-Nijerya`nin kuzeydogusundaki bir askeri üsse düzenlenen saldirida 20 kisi öldü. Askeri sözcü Albay Sagir Musa, ölenlerin Boko Haram örgütü üyesi oldugunu belirtti.

-Pakistan`in Karaçi kentinin Sii nüfusun yogunlukta oldugu Abbas bölgesinde art arda meydana gelen 2 patlamada 25 kisi öldü, 70`i askin kisi yaralandi.

4 Mart

-Türk-Yunan Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi`nin ikinci toplantisi, Istanbul`da yapildi.

5 Mart

-Çin`de yönetim degisikliginin yapilacagi ve tüm üst kadrolarin belirlenecegi 12`nci Ulusal Halk Kongresi basladi. 12 gün süren kongre sirasinda Basbakan Yardimcisi Li Kiçiang, ülkenin yeni basbakani seçildi.

-Baltik ülkelerinden Letonya, borç kriziyle genislemeye ara veren Avro Bölgesi`nin 18`inci üyesi olmak için resmi basvurusunu yapti.

6 Mart

-Venezuela`nin uzun süredir kanserle mücadele eden Devlet Baskani Hugo Chavez, 58 yasinda hayatini kaybetti.

7 Mart

-Kuzey Kore, ABD`ye karsi nükleer saldiri tehdidinde bulundu. Kuzey Kore Disisleri Bakanligi sözcüsü, ülkesinin Washington yönetimine karsi "saldirganlarin merkezlerine önleyici nükleer saldiri" düzenleme hakkini kullanacagini açikladi.

-Italya`nin eski basbakanlarindan Silvio Berlusconi, 2005 yilinda bir bankanin devri sirasinda yapilan bazi telefon görüsmelerinin kayitlarinin yasa disi yayimlanmasi sebebiyle 1 yil hapse mahkum edildi.

-BM Güvenlik Konseyi, yaptigi son nükleer deneme nedeniyle Kuzey Kore`ye yeni sert yaptirimlari öngören karari oy birligiyle kabul etti.

8 Mart

-Çek Cumhuriyeti`nde Ocak ayinda yapilan 2. tur devlet baskanligi seçiminin galibi Milos Zeman, resmen görevine basladi.

-Venezuela`da Yüksek Mahkeme, Devlet Baskani Hugo Chavez`in ölümünün ardindan yardimciligini yürüten Nicolas Maduro`nun geçici devlet baskanligini onayladi. Maduro, geçici devlet baskani olarak parlamentoda yemin etti.

9 Mart

-Venezuela Devlet Baskani Hugo Chavez, düzenlenen resmi törenle son yolculuguna ugurlandi. Türkiye`yi Basbakan Yardimcisi Atalay`in temsil ettigi törende, Iran Cumhurbaskani Ahmedinejad, Küba Devlet Baskani Castro gibi 30 civarinda ülkenin devlet ve hükümet baskanlari hazir bulundu.

10 Mart

-Almanya`nin Backnang kentinde çikan yanginda 8 Türk vatandasi yasamini yitirdi.

11 Mart

-Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore`nin tüm tehditlerine karsin ortak askeri tatbikatina basladi. Yaklasik bir ay süren tatbikata 10 bin Güney Kore ve 3 bin 500 ABD askerinin katildigini açikladi.

-Atlas Okyanusu`nun güneyinde bulunan Falkland Adalari`nin siyasi durumuyla ilgili referandum yapildi. "Adalarin, Birlesik Krallik`in deniz asiri topragi olarak kalmasini isteyip istemedikleri" sorulan referandumda halkin yüzde 99,8`i, Ingiliz topragi olarak kalmak için oy kullandi. Bin 517 katilimcidan sadece 3`ü "hayir" oyu kullandi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —