Yoldas Nazim Yasiyor

Yoldas Nazim Yasiyor

Insan olan vatanini satar mi? Suyun içip ekmegini yediniz. Dünyada vatandan aziz sey var mi? BEYLER BU VATANA NASIL KIYDINIZ? Diyen halk adami Nazimi unutmak mümkün mü?.?

 Yoldas Nazim Yasiyor

Insan olan vatanini satar mi? Suyun içip ekmegini yediniz. Dünyada vatandan aziz sey var mi? BEYLER BU VATANA NASIL KIYDINIZ? Diyen halk adami Nazimi unutmak mümkün mü….?

Yoldas sair Nazim Hikmet, ölümünün 54. yilinda ‘vatan hainligine devam ediyor hala’
 
Yoldas sair Nazim Hikmet’in Moskova’da hayata gözlerini yumusunun üzerinden 54 yil geçti. Siirleri dilden dile dolasan, onlarca sanatçiya ilham olan ve ülkemizin fasist sagcilarinin Timsah gözyaslari dökmesine neden olan Nazim için onlarca kentte anma etkinligi de düzenlenecek.
 
15 Ocak 1902 yilinda Selanik’te dünyaya gelen Nazim Hikmet, ilk siiri Feryad-i Vatan’i 1913 yilinda kaleme almistir. Mekteb-i Sultani’de ögrenim görmeye baslayan Nazim Hikmet, bir aile toplantisinda yazdigi kahramanlik siirini okumasi ile Bahriye Naziri Cemal Pasa tarafindan kesfedildi. Bahriye Mehtebi’ne giderek ögrenimini basari ile tamamladi. Mezuniyetinin ardindan Hamidiye gemisinde stajyer subay olarak göreve basladi. Bir süre sonra bazi nedenlerden dolayi ordudan ayrildi.
 
Kaleme aldigi siirleri, “komünizm propagandasi” gerekçesiyle yasaklanan ve yasami boyunca yazdiklari yüzünden 11 ayri davadan yargilanan Nazim Hikmet, Istanbul, Ankara, Çankiri ve Bursa cezaevlerinde 12 yili askin süre hapis yatmisti. 1951 yilinda Türk vatandasligindan çikarilan Nazim, ölümünden 46 yil sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu karari ile yeniden Türkiye Cumhuriyeti vatandasligina geçirilmisti.