Tarih: 01.01.2018 00:00

Yolsuzlukta son nokta: AKP artik denetim dahi olmadan bütçeyi kullanacak!

Facebook Twitter Linked-in

Sayistay’in 132 kuruma iliskin hazirladigi raporlar AKP’nin çikardigi yasa ile bosa çikarilinca ilk kez bütçe görüsmeleri Sayistay raporlari olmaksizin yapildi. Raporlar teslim edilmeden yapilan bütçe görüsmelerine iliskin muhalefet büyük tepki gösterirken, “yapilan harcamalar ve usulsüzlükler örtülmek için mi böyle bir adim atildi” tartismalari yasaniyor.

“Bütçe görüsmeleri gayri mesru”
Ülke tarihinde ilk kez Sayistay raporlari olmadan bütçe görüsmeleri yapilmasina iliskin CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Genel Kurul görüsmelerinde Sayistay’in 2011 yili Kesin Hesap Kanunu’na iliskin raporunun Meclis’e sunulmadigini, bu nedenle bütçe görüsmelerinin gayri resmi oldugunu dile getirdi.

Kiliçdaroglu konuya iliskin Basbakan’a seslenerek söyle konustu:

“Sayistay yasasinin sonunda `TBMM`ye raporlar sunulur` yaziyor. Bu raporlar bütçeyle beraber Meclis`e gelmek zorundadir. Saygideger milletvekilleri bütçe harcamalarinin dogru yapilip yapilmadigini Sayistay denetleyecek. Biz ona göre oylayacagiz, yasa dogrudur diye. Nasil el kaldiracaksiniz? Vicdanlari kilitlemeyelim. Sayistay yasasinda degisiklik yaptiniz. Basbakan gelin, o raporlar Sayistay`dan niye gelmedi açiklayin. Ya bu yasama organi hiçbir is yapmiyor, ya da yasama organi yürütmeyi takmam diyor. Sayistay raporlari gelmeden bütçe görüsülemez. Neden gelmiyor o raporlar?”

AKP kanunsuz is yapmazmis…
Konuya iliskin muhalefet büyük tepki gösterirken AKP Grup Baskanvekili Nurettin Canikli, evlere senlik bir açiklama yapti:

“Bu raporlar 2012 Haziran ayinda Sayistay Baskanligi’na gönderildi. Sayistay Baskanligi da biraz önce söyledigim prosedürün geregi olarak bu raporlari görüsmek üzere ilgili dairelere gönderdi. Tam o arada, Türkiye Büyük Millet Meclisi 6353 sayili Kanun’la biraz önce zikrettigim degisikligi yapti ve bu degisiklik bu raporlarla ilgili son derece önemli düzenlemeler içeriyor degerli arkadaslar. Bir baska ifadeyle, dairelere gönderilen bu raporlar eski kurala göre, degismeden, önceki hükümlere göre yapildigi için degistirilmis olan hükümlere aykirilik teskil ediyor idi.”

Meclis Baskani skandali skandal sözlerle savundu
Konuya iliskin gelen elestirileri degerlendiren Meclis Baskani Cemil Çiçek, “Bir eksiklik, tenkit konusu olmakla birlikte tasarinin görüsülmesine engel teskil etmedigi kanaati hasil oldugundan komisyonda da görüsülmesine devam edilmistir” diyerek, böylesi önemli bir konuda adeta “raporlar olmasa da olur” diyerek büyük bir skandala imza atti.

CHP Grup Baskanvekili Akif Hamzaçebi ise raporlarin kendilerine sunulmak zorunda oldugunu ve bunu talep ettigini belirterek söyle konustu:

“4 Temmuz 2012 tarihinde- 6353 sayili Kanun yürürlüge girdi, Sayistay raporlariyla ilgili yeni bir sistem getirdi, ama bu raporlar tamamlanmis, bitmis, tekemmül etmis, kurumlarin görüsleri alinmis, o kanun yürürlüge girdikten sonra düzenlenecek olan raporlar içindir. Gerçekle hiçbir ilgisi yok bunun. Bu raporlar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmak zorundadir. Simdi, 132 kamu kurumunun denetim sonuçlarini Sayistay Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmamistir, Parlamento’dan gizlemistir. Bu tasari mesru degildir.”

“Sayistay aslinda 3 yildir issiz durumda”
Yasaya iliskin geçtigimiz günlerde soL’a degerlendirmelerde bulunan eski Saystay denetçisi Sev, 4 Temmuz 2012’de yayinlanan bir yasa degisikligiyle Sayistay’in yetkilerinin daha da kisitlandigini ve 2011 yili için hazirlanan söz konusu denetim raporlarinin bosta kaldigini belirtmisti.

Sev, Sayistay’in islevsizlestirilmesinin yeni olmadigini ise su sözlerle açikladi:

“Yapilan bir denetim faaliyeti aslinda yok. Sayistay aslinda 3 yildir issiz durumda. Yani denetim yapiyor denetçiler ama bu denetim sonucu ne tür bir rapor hazirlanilacak, nasil degerlendirilecek, nerede kullanilacak artik belirsiz. Eskiden belliydi, raporu yazardi denetçiler, yargilama dairelerine gider, sorumlularin islemleri eylemleri orada degerlendirilirdi. Simdi artik o yapilamaz hale getirildi. O raporlar ne olacak belirsiz. O nedenle de zaten 2011 yili hesabi parlamentoya sunulamadi.”

(soL - Haber Merkezi)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —