YÖNETISIM VE BELEDIYELER

YÖNETISIM VE BELEDIYELER

Agzi olan konusur, kürsüye çikan sallar ve hep ayni adamlar konusur hep ayni adamlar sallar ise o ülke uyur, hem de ayakta uyur.

Agzi olan konusur, kürsüye çikan sallar ve hep ayni adamlar konusur hep ayni adamlar sallar ise o ülke uyur, hem de ayakta uyur.

Zaman ilerledikçe, teknoloji gelistikçe, yönetim becerileri demek olan yönetisim de ölçülür hale geldi.

Ölçümler; hizmet üretimi, buna iliskin kararlar, hizmetten etkilenenlerin verdikleri tepkiler, iyi yönetim adina olusturulan göstergeler ile ölçümlenebiliyor artik.

Stratejik Plan ile uyumu olmayan performans göstergelerinde rakam sallamayi artik is ile az ilgilenenler bile yemiyor. Hele hele metodolojisini süreçler, yönetisim ilkeleri ve ölçme döngüsü üzerinden kuranlar birilerinin salladiklari rakamlara gülüp geçiyor.

Öyle hikâyeden esenlik, güzellik, güvenilirlik, çagdas, dürüst yazmak kolay. Yönetisim ilkeleri olarak; teslimiyet ve katilim, adil olmak, sorumlu ve duyarli olmak, etkili ve verimli olmak, seffaflik, hesap verebilirlik ve tutarlilik adina ne yaptigina bakilir.

Bu ilkeler uygulanirken kaynak kullanimin nedir, kurumsal isleyis nasil, hizmet sunumun nasildir, karar alma süreçlerin nasil isliyor bunlar takip edilir. Bu takipler sözlü beyandan çok yazili dokümana göre yapilir.

Is bilmeyenler yazili is yapmayi prosedür zannedebilir! Oysa yazi ile veri temelli anlayis hâkim kilinir, ölçülebilir göstergeler olusturulmus olur.

Zaman ilerledikçe ihtiyaçlar degisiklik göstermektedir. Özellikle teknolojinin ilerlemesi, haberlesmenin kolaylasmasi neticesinde is yapmanin yaninda isin kalitesi, hayatinn kalitesi gibi kavramlar oturmaya baslamistir. Vatandasin yasam kalitesini yükseltecek olan belediyeler, vatandaslarin artan beklentilerini karsilamak için veri temelli, katilimci, entegre ve isbirligine dayali çalismaya özen göstermek durumundadirlar. 

Bir taraftan daha kaliteli hizmet sunmaya çalisirken, diger taraftan vatandasi da karar mekanizmalarina dâhil eden belediyelerin kararlarinin kalitesi de artar. Katilim süreçlerinin kalitesi katilimin kapsayiciligiyla ve katilim öncesinde sunulan bilgiyle gelisir. Ölçülen ve kiyaslanan performans artar.

Sözde tüm belediyeler seffaf! Hatta bazilari stratejik amaç, stratejik hedef, performans hedefi, ve performans göstergelerinde yönetisim, katilim, yerel demokrasi, seffaflik demesine ragmen

  Sayistay raporu ve bu raporun degerlendirildigi yönünde bilgi paylasimi,

 Iç denetim raporu,

 Belediye meclis denetim raporu,

 Meclis imar komisyonu gündemleri ve tutanaklari,

 Güncel sehir imar planlarina erisim,

 Belediyenin yapmis oldugu ihalelerin kararlarini neden adam gibi kamuoyu ile paylasmaz.

Bes yillik performanslari ayaklar altinda sürünen belediyeler sürdürülebilir yerel kalkinma hedefleri koysalar da kurumsal isleyislerini oturtamadiklari, katilimdan uzak yönetim anlayisi, temsiliyetten uzak, kanunda bile olmayan danisman unvani ile birilerini besledikleri müddetçe vasat bir yönetimden öteye geçemeyeceklerdir.

Çöp, çamur, çukur problemini çözmek kolay. Çamurlasip çukurlasan, iskembeleri ile çöplüge dönen asalaklardan kurtulmak zor gözüküyor.