Bugün, 21 Kasım 2024 Perşembe

`Yorgun` polisten mesai isyani

`Yorgun` polisten mesai isyani

`Çok yorgunum` diyerek evine giden polisin yataginda ölmesi polislerin mesai saati sorununu yeniden gündeme tasidi. Radikal

ISTANBUL - Istanbul Gayrettepe Sivil Trafik Ekipler Amirligi’nde görevli, 30 yasindaki 6 yillik polis memuru Tamer Uyguner, sabah saatlerinde ekip arkadaslari tarafindan evindeki yataginda ölü bulundu. Sabah eve girmeden önce mahalle esnafina, “18 saattir çalisiyorum, yorgunum. Yarina kadar yatacagim” dedigi ögrenilen Uyguner’in ölümü, yogun çalisma saatlerini gündeme getirdi. Radikal ’e ulasan bazi polisler ve yakinlari çalisma saatlerindeki düzensizlikleri ve sorunlarini anlatti. 

Ö.A. 
15 yillik bir polis esiyim. Yasadiklarimdan ziyade yasayamadiklarim daha çok. Beklenti ve hayallerimi yitireli uzun zaman oldu. Ancak bunun eksikligini hiçbir zaman esime yansitmadim. Ta ki çocuklarim asilesmeye baslayana kadar. Ben de hemsireyim. Nöbetlerimiz çakistigi anda iki gün birbirimizi göremedigimiz bile oluyor. Çok sükür çocuklar büyüdü de artik gece kime birakacagiz endisesi kalmadi. 

B.C. 
Bir zamanlar 12/12 çalisirken 4 yasindaki oglum aksam ‘nereye gidiyorsun’ diye sorunca ‘göreve’ derdim. Sabah o uyanmadan gelir, ‘Ya benimle oynamak isterse, beni parka götür derse’ diye hemen uyurdum. Esimin beklentilerine sira bile gelmezdi. Artik oglum her aksam ayni soruyu sorar olmus ben de ayni ezberi yapar olmustum. ‘Göreve gidiyorum’. Ancak bir gece görevine giderken oglum ‘Polislerden nefret ediyorum, hep onlarin yanindasin’ diye aglamaya basladi. O gece çok seyler düsündüm, aklimdan neler geçti... 

M.M. 
Hanim çocuklara sen söyle; piknigi unutsunlar, yarin maç görevi yazmislar... Hanim çocuklara sen söyle; konsere görev yazmislar... Hanim misafirlere sen söyle; ikinci bir emre kadar çikis yokmus... Hanim okul toplantisina, çocugun sorununa, hastaneye, her yere ama her yere sen git; sabite çektiler ne zaman döneriz bilmem... Ayda 80 saat gündüz, 160 saat gece yaklasik 20 saat ekstra çalisiyorum. Resmi ve dini bayramlarda, yilbasi ve sampiyonluk maçlarindaki günlerde de ekstra çalisiyorum. 

H.S. 
Bu 18 saatlik çalisma istisna degildir. Çünkü basta Istanbulolmak üzere birçok ilimizde günlük normal mesai 12 saatten az degil. (ayda 240 saat) Ek görevlerle, ikinci emirlerle bu çalisma günlük 18-20 saat olmaktadir (ayda 300-320 saat). Ayni maas ile ister 180 saat ister 320 saat çalistirilan bir teskilatin mensubuyum. Artik adalet istiyorum. Idarecilerin, 160 saat sonra beni ne kadar çalistirirsa çalistirsin, hesap vermesini istiyorum. Bu çalismanin keyfi olup olmadigi arastirilmali. Diger tüm 657’ye tabi memurlar gibi ben de 160 saat çalismak istiyorum. 

A.H. 
38 yasindayim, benden 4 yas büyük abimle dolasirken, beni büyük saniyorlar. Meslek çok yipratiyor. Izin aylarimiz okullarin açik oldugu kisin veriliyor. Tamam güvenlik önemli ama biz de insan gibi yasamak istiyoruz. Ben orta büyüklükte bir ilde çalisiyorum. Biraz da turizm bölgesi. Geçen yil evlilik yildönümümüzde esimin israrlarina dayanamadim. 10 gün öncesinden program yaptik. Çocuklari komsuya birakip yakin bir ile geçip güzel bir restoranda yemek yiyip ertesi sabah geri dönecektik. Yildönümümüzde sabah 8’de ise gidip aksam 7’de çikiyordum. Saat 21’e rezervasyonumuzu yaptirdim. Ama yildönümümüzün oldugu gün konser çikti. Müdür ile görüstüm; olayi anlattim. ‘Konserden sonra gidersin’ dedi. Konserden sonra ben nereye gideyim? Tüm israrima ragmen izin alamadim. Tabii esim erkenden hazirliklara baslamis; kuaföre falan gitmis. Konserde herkes bana eskiya gibi geldi. Polis oldugum güne de amire de müdüre de herkese lanet ettim. Orada bulunmamla bulunmamam arasinda hiçbir fark yoktu güvenlik açisindan. Simdi soruyorum konser olacak diye neden bir tek ben fedakarlik yapiyorum? Bizim günahimiz ne? Bu olayin etkisinden bir ay kurtulamadim. Hadi ben alistim; ama artik yeter. Ailemiz de etkileniyor. Düssünler yakamizdan. 

A.S. 
2008 yilinda Nevruz günü sabah 07.00’de görev aldim. Aksam saat 19.00’da normal görevim basliyordu. Sabah saat 03.00 siralarinda çevre koruma nöbetinde gögüs agrisi sikâyeti ile hastaneye kaldirildim. Doktor ucuz atlattigimi söyledi. ‘Neyi’ diye sorunca da ‘Kalp krizini’ dedi. 

Bizde kural ‘çakma 12/36’dir 
Polis memuru MS çalisma saatlerini içeren bir belgeyi Radikal’e gönderdi. MS’nin çizelgesinde Aralik 2011, Ocak-Subat ve Mart 2012’de üst üste 9 ya da 10’ar saat çalistirildigi görülüyor. MS’nin bes aylik çizelgesinde ise aylik olarak sirasiyla 234, 198, 243, 206 ve 203’er saat çalistigi görülüyor. Aralik 2011’de 9 gün üst üste 9, 10 ve son olarak da 14 saat çalistirilan MS, o gün için “Eve nasil gittigimi bile hatirlamiyordum” diyor. Bu çalisma sistemine 12/36 adi verildigini belirten MS sözlerini söyle sürdürüyor, “Bunun adi ‘12 saat çalistir, 36 saat istirahat ettir’dir. Ancak bu kural bizde farkli uygulaniyor. Buna ‘çakma 12/36’ diyoruz.”



  • Perşembe 18.5 ° / 10.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu