Bugün, 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Yüz binler talepleriyle Newroz alanlarinda

Yüz binler talepleriyle Newroz alanlarinda

Van, Bingöl, Mardin, Dersim, Istanbul, Mersin, Adana, Izmir, Erzurum, Manisa, Antalya, Aydin, Mugla ve Ceylanpinar`da sabahin erken saatlerinde rengarenk elbiselerini giyen on binler talepleri ile Newroz alanlarina akin etmeye basladi.

PKK lideri Abdullah Öcalan ile baslatilan diyalog süreci nedeniyle büyük önemin atfedildigi 2013 Newroz`u 140`i askin merkezde "Öcalan`a özgürlük Kürtlere statü" sloganiyla kutlaniyor. Van`da tarihi Van Kalesi`nin eteklerinde tarihi miting için 32 mahallede toplanan yurttaslarin alana akisi devam ederken, Bingöl, Mardin, Dersim`de ise sabahin erken saatlerinde yurttaslar en güzel kiyafetlerini giyerek alanlari doldurmak için Newroz alanlarina akin etmeye basladi. Önemli Newroz merkezlerinden biri olan Ceylanpinar`da ise Rojava`nin Serêkaniyê kenti ve Rojava devrimi selamlanacak.

VAN`DA TARIHI KALENIN ETEKLERINDE...

Van Kalesi eteklerinde Kültür Parki içinde bulunan Newroz alaninda "Öcalan`a Özgürlük Kürdistan`a statü" sloganiyla yapilan tarihi Van Newroz`u öncesi kentin 32 Mahallesi`nde yurtaslar alana akin etmeye basladi. Renk cümbüsüne dönen mahallelerde binlerce kisi onlarca yoldan alana akin etti. Kentte, tüm araçlar yurttaslari alana götürmek için çalisirken, toplu tasima araçlari yurttaslari alana ücretsiz tasiyor. Eski Emniyet Müdürlügü binasi önünde bir araya gelen binlerce kisi ise alana yürüyüs halinde geldi. Newroz alani ablukaya alinirken, polis sadece olusturdugu noktalardan alana girisi sagliyor. Yogun katilimdan dolayi arama noktasi önünde uzun kuyruklar olustu. Kadinlarin kiras-fistan ve erkeklerin sal û sepik giymesinden dolayi alan renk cümbüsüne döndü. Sari kirmizi ve yesil renklerle süslenen alanda, PKK Lideri Abdullah Öcalan`in dev posterleri PKK ve Konfedaralizim bayraklari dalgalaniyor. Yüzleri kapali gençler sik sik, sahneye çikarak PKK Lideri Abdullah Öcalan`in fotograflarini açarken, yüzbinler sürekli "Öcalan`a özgürlük" slogani atiyor.

ISTANBUL

BDP ve HDK`nin çagrisi ve "Öcalan`a özgürlük Kürtlere statü" slogani ile Zeytinburnu Kazliçesme Meydani`na akin eden yüzbinler, alanda toplandi.

Newroz programi henüz baslamamasina ragmen alan, HDK bilesenleri, BDP, EMEP, EHP, Baris Anneleri, Mücadele Birligi, Devrimci Proletarya, ESP, Alinteri, BDSP, Kaldiraç, SODAP, AKADER, Anarsist gruplarla doldu tasti.

Kadinlarin ve gençlerin rengarenk yöresel kiyafetleri ile doldurdugu alanda Öcalan`in posterlerinin yani sira "Halklara baris", "Ya mirin ya baris", "Uluslarin kendi kaderini belirleme hakkini taniyin", "Savasa son gerçek çözüm, halkin iktidari" pankartlari dolastiriliyor. "Bijî Serok Apo", "Bijî Newroz" slogani sik sik tekrarlanirken, geçen yil ayni alanda yapilmak istenen ancak hükümetin Newroz kutlamalarini yasaklamasi ile polisin müdahalesi sonucu yasamini yitiren Haci Zengin anildi. Etkinlikte Diyarbakir zindaninda 21 Mart 1982`de 3 kibrit çöpü yaktiktan sonra yasamina son veren PKK öncü kadrolarindan Mazlum Dogan`a ayrica vurgu yapiliyor. Kitle Rojava devrimini selamlamaya dönük sloganlar atarken, "Öcalan`a özgürlük, Kürtlere statü" siari dillendiriliyor. Platforma çikmak isteyen gençler sik sik uyarilirken, kaybolan çocuklar için anonslar geçiliyor. Soguk havaya ragmen coskunun dorukta oldugu alanda yüzbinler, devrim ve demokrasi mücadelesinde yasamini yitirenler için saygi durusuna durarak, "Sehîd namirin" slogani atti.

Newroz atesini BDP Es Genel Baskani Selahattin Demirtas yakti. Alanda toplanan yüz binler büyük bir coskuyla halaylar çekmeye devam ediyor.

IZMIR

"Öcalan`a özgürlük Kürtlere statü" sloganiyla Newroz Buca Sirinyer Akincilar Meydani`inda basladi. Yogunlukta kadin ve gençlerin katildigi Newroz`a, Karabaglar, Konak ve Bayarakli ilçelerinden yurttaslar BDP`nin kiraladigi servisler ile alana geldi. Grup halinden alana akan yurttaslar, çok sayida polisin konumlandigi alanin girisinde arandiktan sonra Newroz alanina aliniyor. Yöresel kiyafetleri ve tasidiklari sari, kirmizi, yesil renkleriyle alani dolduran yurttaslar, "Sayin Öcalan`a özgürlük Kürdistan`a statü" pankartinin asildigi sahnenin önüne hep bir agizdan "Öcalan`a özgürlük" slogani ile zilgit atiyor. Sivil toplum örgütlerinin gruplar halinde girdigi alanda su an itibariyle yaklasik 10 bin kisi toplanirken, çalinan müzikler esliginde halaylar çekiliyor. Öte yandan Buca girisinde ellerinde Türk bayragi ile bekleyen irkçi bir grubun yaratmak istedigi provokasyon, BDP`lilerin araya girmesiyle engellendi. BDP`lilerin girisimleri sonucu gerginlik kisa sürdü.

MERSIN

BDP Mersin Il Örgütü tarafindan "Öcalan`a özgürlük, Kürtlere statü" siariyla Akdeniz Ilçesi Özgürlük Mahallesi`nde bulunan Tirmil alaninda gerçeklestirilen Newroz mitingi basladi.

Mitingin gerçeklestigi alanin etrafinda polis zirhli ve TOMA araçlariyla yogun önlem alirken, Mersin ve ilçelerinden kitle sabahin erken saatlerinden itibaren miting alanina akin etti. Mitingin gerçeklestigi alanda bulunan Tirmil tepesinde polislerin zirli araçlarla çikarak aldigi önlem dikkat çekti.

Kitlenin iki arama noktasindan alana alindigi notklarda polislerin alana giris yapan yurttaslari tek tek kameraya çekmesi dikkat çekti. Kitle sabahin erken saatlerinden itibaren alana akin ederken, kadinlar yöresel kiyafetleri ve yesil, sari, kirmizi flamalar tasidi. Erkekler ve çocuklar ise "sal u sepik" giydi. Miting alani yesil, sari, kirmizi balonlar ile BDP ve DÖKH bayraklari ile süslendi. BDP`liler tarafindan alanda çok sayida görevli bulundurulurken, sahnenin ön tarafinda bulundurulan kadin görevlerinin hepsinin birbirinden renkli yöresel kiyafet giydigi görüldü.

Miting öncesi alanda bir araya gelen kitle davul zurna esliginde halaya durdu. Bu esnada sahneden önceki yillara ait PKK Lideri Abdullah Öcalan`in konusmasinin verilmesi ile alada kitlenin hep bir agizdan attigi "Bijî Serok Apo", "Selam selam Imrali`ya bin selam" sloganlari yankilandi. Sahneden çalinan müziklerle kitlenin çoskusu had safhaya ulasirken alana gelisler yogun bir biçimde devam ediyor.

Miting yapilan bir dakikalik saygi durusu ile basladi. Alanda bulunan Newroz atesi mitinge katilan Mersin Milletvekilli Ertugrul Kürkçü, BDP Akdeniz Belediye Baskani Fazil Türk, PKK`nin öncü kadrolarindan Mazlum Dogan`in ablasi Arife Yildirim Dogan, BDP MYK üyesi Ferhat Tarhan, BDP Merkezi Kadin Meclisi üyesi Emine Inan, BDP Mersin Il Es Baskanlari Halis Ernarinci, Heybet Geçkin, Baris Meclisi Sözcüsü Ayse Aydogdu, HDK Mersin Il Meclis Sözcüsü Müslüm Tank, Newroz Tertip Komitesi Baskani Emin Uslu ve mitinge giydigi cübbesi ile katilan Imamlar Birligi Baskani Mele Ramazan Sönmez, Baris Anneleri Üyesi Xezil Celp ve Fatma Kaya tarafindan yakildi. Miting tüm coskusuyla devam ederken, alanda biraraya gelen on bini askin kisi hep bir agizdan attigi sloganlarla taleplerini dile getiriyor.

ADANA

Newroz`un coskulu kutlandigi yerlerden biri de Adana. Adana`da Merkez Seyhan ilçesine bagli Daglioglu Mahallesi Karasu Kavsagi`nda onbinlerce yurttas, sabah saat 09.00`dan itibaren toplanmaya basladi. Newroz`un yapilacagi alana PKK Lideri Abdullah Öcalan, PKK, BDP, Konfederalizm bayraklari ile sari, kirmizi ve yesil flamalar asildi.

"Öcalan`a özgürlük, soykirima son", "Demokratik kurtulus, özgür yasam", "Öcalan`la müzakere demokratik çözüm" pankartlarinin açildigi miting alanina kurulan platformun üzerine "Öcalana özgürlük, Kürtlere statü" pankarti asildi. Büyük bir cosku ile devam eden kutlamalara kentte bulunan sol, sosyalist siyasi partiler, sendika ve meslek örgütleri ile sivil toplum kurulusu temsilcileri de dahil olurken, Kürt kadinlarinin yöresel kiyafetleri ile kutlamalara katilmasi dikkat çekti. Çalinan müzik esliginde halay çeken onbinler, sik sik Öcalan lehine slogan atarak, ellerinde bulundurduklari Öcalan posteri ve PKK bayraklarini salladi. "Öcalan`la müzakere demokratik çözüm" sloganlarinin atildigi kutlamalar, alana kurulan sembolik mesalelerin yakilmasi ile baslayacak. BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak`in konusmaci olarak katilacagi kutlamada Ferhat Tunç da sahne alacak.

DERSIM

Dersim`de "Demokratik kurtulusla özgür yasam Newroz`una" siariyla gerçeklestirilecek Newroz mitingi için Dersimliler sabah erken saatlerden itibaren gruplar halinde alana gelmeye basladi. Seyit Riza Meydani`nda gerçeklestirilecek olan miting için hazirliklar tamamlanirken, gençler platformdan çalinan müzikler esliginde halay çekiyor. Newroz alanina "Demokratik kurtulusla özgür yasam Newro`zuna", "Öcalan`a özgürlük, Kürdistan`a statü", "Newroz`a sima bimbarek bo" ve "Dersim`den Gazi`ye, Halepçe`den Roboski`ye tüm katliamlari bosa çikartacak; varligimiz koruyup özgürlügümüzü kazanacagiz" pankarti asildi. Newrroz atesinin yakilmasi içinde Newroz alaninda odunlar hazirlandi. Polisin yogun olarak konumlandirildigi Newroz alanina halkin gelisi devam ediyor.

ANTALYA

"Öcalan`a özgürlük Kürtlere statü" sloganiyla BDP Antalya Il Örgütü ve HDK tarafindan düzenlenen Newroz alanina yurttaslar akin ediyor. Konyaalti Antik Açik Hava Tiyatrosu`nda kutlanacak Newroz için merkez ve ilçelerden gelen çok sayida yurttas yavas yavas toplanmaya basladi. Kadinlarin yöresel kiyafetleri ile geldigi alanda güvenligi ve kontrolü BDP`liler sagliyor. "Demokratik çözüm Öcalan`a özgürlük", "Öcalan`la müzakere demokratik çözüm" ve "Demokratik kurtulus özgür yasam" pankartlarinin asildigi alanda, PKK Lideri Abdullah Öcalan`in lehine atilan sloganlar yükseliyor.

MANISA

Newroz kutlamasinin yapildigi Manisa`da, yurttaslar Kapali Pazaryeri`ne akin ediyor. ``Hun bi xêr hatin, Newroz pîroz be``, ``Mazlum`larin yolunda, Aydin`lanan gençlik, Müslüm`leserek fedailesecek`` ve ``Demokratik çözüm, Öcalan`a özgürlük`` pankartlarinin asildigi alana, Fevzi Çakmak, Horozköy, Nurlupinar, Atatürk, Cumhuriyet ve Çukurçesme mahallelerinden gruplar halinde yurttaslar geliyor. Kadin ve gençlerin yogunlukta oldugu kutlama yerel sanatçilarin söyledigi sarkilar esliginde çekilen halaylarla basladi.

MUGLA

Mugla`da, Milas Stadyumu`nda kutlanacak Newroz`a merkez, Marmaris, Ortaca, Bodrum ve Dalaman ilçelerinden çok sayida yurttas, BDP tarafindan kiralanan araçlar ile alana geldi. Polisin stadyum girisinde üst aramasi yaptigi kutlamaya yurttaslar yöresel kiyafetleriyle katiliyor. "Demokratik çözüm Öcalan`a Özgürlük", "Demokratik kurtulus özgür yasam" pankartlarinin asildigi alanda, "Öcalan`a özgürlük" sloganlari atilarak, çalinan müzik esliginde halaylar çekiliyor.

AYDIN

Aydin`da Osman Yozgat Mahallesi`nde kutlanan Newroz`a, her mahalleden yurttaslar, yöresel kiyafetleri ve tasidiklari sari, kirmizi ve yesil flamalar ile geldi. Giriste arama yaparak yurttaslari alana alan polisler tek tek gelenlerin görüntülerini kamera ile aldi. 10 bine yakin kisinin toplandigi alana BDP`liler tarafindan sokulmak istenen "Askeri operasyonlar son bulsun" dövizlerine polisler el koydu. "Öcalan`la müzakere, demokratik çözüm", "Silahlar sussun baris konussun", "Demokratik kurtulus özgür yasam" ve "Demokratik çözüm Öcalan`a özgürlük" pankartlarinin açildigi alanda yurttaslar sloganlar atarak çalinan müzik esliginde halay çekiyor.

ERZURUM`DA PROVOKASYON

Erzurum`da Kazim Yurdalana Mahallesi eski Mal Meydani`nda "Öcalan`a özgürlük Kürtlere statü" siariyla yapilan miting için binlerce kisi toplandi. Polisin kurdugu 3 arama noktasindan geçen kitle alana girdi. "Newroz pîroz be", "Öcalan`a özgürlük Kürtlere statü" pankartlarinin yani sira sari kirmiz yesil flamalarla süslenen alanda, kitle sik sik PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atti. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yasamini yitirenlerin anisina bir dakikalik saygi durusu ile baslayan mitingde, Newroz Tertip Komite Baskani Talip Yildirim, halkin Newroz Bayrami`ni kutladi. Daha sonra BDP Il Es Baskani Perihan Özel, Kürtçe ve Türkçe halkin Newroz`unu kutladi. Ardindan konusan BDP Il Es Baskani Riza Güler, Newroz`un özgürlük mücadelesi sehitleri olan Gazi Muhamed, Seyh Sait, Seyit Riza ve bir sürü Kürt liderlerinin rüyasi oldugunu söyledi. BDP Diyarbakir Milletvekili Altan Tan ise halkin Newroz`unu kutlayarak konusmasina basladi. Newroz Bahar`in müjdecisi oldugunu ve simdi de Kürtlerin Bahari oldugunu belirten Tan, "Biliyorum hepiniz Imrali`da Sayin Öcalan`la yaptigimiz görüsmeyi merak ediyorsunuz. Sunu söyleyebilirim bu görüsmelerde çikacak olan baris ve özgürlük yakindir. Biz Kürtler olarak ne bedel verilmesi gerekirse verdik, sürgün, hapis, iskence bunlarin hepsini yasadik. Simdi sira özgürlükte. Biz Kürtler olarak üzerimize düseni yaptik simdi sira Ankara`da. Türkiye`de anayasayla Araplarla, Türklerle ve bütün halklarla esit yasamaya haziriz" dedi.

Konusmalarin ardindan, yerel müzik gruplarin söyledikleri ezgiler esliginde binlerce kisi halaya durdu.

Newroz kutlamasi devam ederken, çarsi merkezinde bir grup ülkücü, sloganlarla miting alanina dogru yürüyüse geçti. Polisler, gelen grubun önüne barikat kurdu. Milletvekilli Altan Tan ve BDP`liler miting alaninda bulunan kitleyi yatistirmaya çalisirken, polislerin grubu engellemesi için anonslar yapildi. Ülkücülerin saldirilarina devam etmesi üzerine polis, ülkücü gruba tazyikli su ve gaz bombalariyla müdahale etti.

Ülkücülerin saldirisina taslarla karsilik veren Newroz`u kutlayan binlerce kisiye de polis gaz bombasi atti. Alandaki gerginlik sürüyor.

BINGÖL

Bingöl`de "Öcalan`a özgürlük Kürtlere statü" slogani ile Yenimahalle Newroz Alani`nda kutlanacak Newroz programi için binlerce kisi alana akin etmeye basladi. Alana akin edenler arasinda genç ve kadinlarin yogun olusu dikkat çekiyor. Yurttaslarin polis aramasindan geçmedigi Newroz alaninda güvenligi BDP tarafindan görevlendirilen genç kadin ve erkekler sagliyor. Miting için hazirlanan sahneye, "Demokratik çözüm Öcalan`a özgürlük" ve "Demokratik kurtulusla özgür yasam Newroz`una" pankartlari asildi. Program henüz baslamazken, alana gelisler devam ediyor.

MARDIN

Mardin`de ise, yurttaslar Yenisehir Taksi Duragi Newroz Alani`na gelmeye devam ediyor. Binlerce yurttasin toplandigi alana Mardinlilerin çocuklari ile beraber katildigi görüldü. 2 arama noktasinin kuruldugu miting alaninda programin baslamasina henüz saatler varken, çevre ilçelerden de yurttaslarin araçlarla yola çiktigi ögrenildi.

CEYLANPINAR

Urfa`nin Ceylanpinar ilçesinde binlerce yurttas sabahin erken saatlerinde Newroz mitinginin yapilacagi Musa Anter Park`ina akin etmeye basladi. "Yasasin Ortadogu`daki ulusal Kürt birligi" pankartinin sahneye asildigi alana yurttaslarin akini devam ediyor. (DIHA)



  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı