Yüz binlerin rengi özgürlük oldu

Yüz binlerin rengi özgürlük oldu

Taksim Dayanismasi`nin çagrisiyla yüz binler Gezi Parki mitingine akti. Emekçisi, yasam savunucusu, taraftari, sanatçisi, aydini, dindari, Türkü, Kürdü, Alevisi, Ermenisi, sosyalisti, kadini, erkegi, LGBT bireyi, genci, çocugu, yaslisi toplumun bütün muha

Taksim Dayanismasi’nin çagrisiyla yüz binler Gezi Parki mitingine akti. Emekçisi, yasam savunucusu, taraftari, sanatçisi, aydini, dindari, Türkü, Kürdü, Alevisi, Ermenisi, sosyalisti, kadini, erkegi, LGBT bireyi, genci, çocugu, yaslisi toplumun bütün muhalif kesimleri Taksim Meydani`na akti.

Istiklal Caddesi, Harbiye, Gümüssuyu, Tarlabasi Taksim Meydanina akan kitleye ev sahipligi yapti. Direnisin yarattigi kardeslik özellikle taraftar griuplarinin yürüyüslerinde kendini hissettirdi. Galatasaray Lisesi önünde binlerce kisinin katildigi yürüyüsle Taksim’e çikan Galatasaray taraftarlari kortejin en önünde Besiktas ve Fenerbahçe’nin atkilarini tasidi. Her yastan insanin elinde “Baris” yazili flama, “Esitlik, kardeslik ve özgürlük” yazili dövizlerin tasinmasi dikkat çekti. Mitingden saatlerce önce toplanmalar baslarken miting saatinden sonra da alana girisler devam ediyordu. Taksim’in her yeri büyük bir coskuya ev sahipligi yaparken her yerde  “Yasasin halklarin kardesligi”, “Her yer Taksim her yer direnis”, “Hükümet istifa”, “Fasizme karsi omuz omuza” sloganlari yankilandi.

DIREN TÜRKIYE

Mitingde sik sik, “Diren Ankara, Taksim seninle” sloganiyla Ankara’da günlerdir yasanan polis saldirisina tepki gösterildi. Yine tüm yurtta Gezi Parki eylemlerinin yapildigi illerin isimleri sayilarak, “Direniyor” slogani atildi. Yine miting platformundan Antakya’da yasanan Abdullah Cömert’in ölmeden önce sosyal medyada yayinladigi, “Günlerdir bes saat uyuyorum. Sayisiz biber gazi yedim. Bana ülkeyi sen mi kurtaracaksin diyorlar. Kurtaramasak da bu yolda ölecegiz” mesaji okundu. Yine polis saldirisinda ölen vatandaslarin isimleri sayilarak “Her yer Taksim, her yer direnis” sloganlari atildi. Yine ölenler için bir dakikalik saygi durusu yapildi.

TOPLUMSAL MUHALEFET AYAKTA

Miting Grup Bandista sarkilariyla basladi. Mitingde ortak açiklamayi mimar Mücella Yapici yapti. Yapici konusmaya “Ben bir ceviz agaciyim Gülhane Parki’nda” siirini okuyarak, “ Gezi parkinda agaçlari kesip yerine topçu kislasini yapacagini söylediginde oradaki halkin böyle bir tepki göstereceginin ne sen farkindaydin ne e polis” dedi. 27 mayis günü agaçlara sahip çikanlara polisin acimasizca saldirdigini ifade eden Yapici, “5 agaç için verilen mücadelede halkin en genis kesimlerinin katildigi demokrasi mücadelesine döndü. Bugünden sonra herkes her seyin farkinda” diye konustu.

3 agaçla baslayan mücadelenin halkin onur ve gelecek mücadelesine dönüstügünü söyleyen Yapici, “Çünkü artik ülkenin dört bir yanindaki insanlar olarak artik eskisi gibi yönetilmek istemiyoruz. Demokratik katilim kanallarini bütünüyle yok eden, kendisinden olmayanlari yok sayan, bilime,i sanata saygi duymayan bir iktidar anlayisini reddediyoruz” dedi.

BASBAKANIN SÖZLERI KANUN OLMASIN

Gezi Parki’nin park olarak kalacagini ifade eden Yapici, “Basbakanin agzindan çikan her cümle kanun olmayacak. Ve bunu basaran bir halk olarak yillardir gözünü kar hirsi bürümüs bir azinligin çikarlarina hizmet eden, emek düsmani, demokrasi düsmani, sanat ve bilim düsmani politikalari artik durduracagimizin farkindayiz” dedi. Basbakanin direnisçilere 3, 5 çapulcu dese de milyonlar oldugunun farkinda oldugunu vurgulayan Yapici, “Bizi marjinaller diye karalamaya çalissa da hakliligimizin farkinda. Kamusal bir alan olan parkina sahip çikanlarin, daha özgür bir ülke isteyenelerin  marjinallikle, çapulculukla, yikicilikla suçlanmasi hiçkimse için inandirici degil” diye ifade etti.

PARKIMIZI GERI VERIN

Direnisin taleplerinin hakli talepler oldugunu ancak hükümet tarafindan hala dikkate alinmadigini söyleyen Yapici, “Ugrunda mücadele edilen 3-5 agacin çok dalli oldugu ve milyonlarin öfkesinin bir anda çikmadigi, yillardir biriken bir öfke oldugu anlasilmalidir” dedi. Sadece Topçu Kislasina degil, 3. Köprü, Kanalistanbul ve 3. Havalimani projelerine, HES’lere de itirazlarinin oldugunu belirterek, hükümetin yurt genelinde çevreye, ekolojiye zarar veren tüm projelerinden vazgeçmesi gerektigini dile getirdi. Meydanlardan atilan sloganlarin duyulmasi gerektigini vurgulayan Yapici, “Bu ülkeyi seviyorsaniz polis siddetini durdurun. Parkimizi geri verin” diye seslendi.


BANDISTA COSTURDU

Grup Bandista da kadinlar, hep bir agizdan, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop” sloganlari atarak kadina yönelik her türlü siddete tepki gösterdi. Termik ve HES’lere karsi mücadele veren Gerze’den Sivas Kangal’a pek çok yöre dernegi de tasidiklari dövizlerle AKP’nin çevre politikalarina tepki gösteren dövizler tasidi.


KIMLER KATILDI?

Mitinge KESK, Istanbul Tabip Odasi, TMMOB, DISK, EMEP, CHP, ÖDP, TKP, BDP gibi emek örgütleri ve siyasi partiler katilirken, HDK Istanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, BDP’li milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertugrul Kürkçü, Sirri Süreyya Önder ve KESK Genel Baskani Lami Özgen de katildi.

TAKSIM DAYANISMASININ TALEPLERI

Taksim Dayanismasinin açikladigi ve gerçeklesmesini istedigi somut talepler sunlar:

*Gezi Parki, Park olarak kalmalidir. Taksim Gezi Parki`na Topçu Kislasi adi altinda ya da baska herhangi bir yapilasma olmayacagini, projesinin iptal edildigine dair resmi bir açiklamanin yapilmasini, Atatürk Kültür Merkezinin yikilmasina iliskin girisimlerin durdurulmasi

*Taksim Gezi Parki`ndaki yikima karsi direnisten baslayarak halkin en temel demokratik hak kullanimini engelleyen, siddetle bastirma emrini veren, bu emri uygulatan ve uygulayan, binlerce insanin yaralanmasina, iki yurttasimizin ölmesine neden olan sorumlular, baska Istanbul, Ankara, Hatay Valileri ve Emniyet Müdürleri olmak üzere tüm sorumlularin görevden alinmasi

*Gaz bombasi ve benzeri materyallerin kullanilmasinin yasaklanmasi

*Ülkenin dört bir yaninda direnise katildigi için gözaltina alinan yurttaslarimizin derhal serbest birakilmasini, haklarinda hiçbir sorusturma açilmayacagina iliskin açiklama yapilmasi

*1 Mayis alani olan Taksim ve Kizilay basta olmak üzere Türkiye`deki tüm meydanlarimizda, kamusal alanlarimizda toplanti, gösteri, eylem yasaklarina ve fiili engellemelere son verilmesini, ifade özgürlügünün önündeki engellerin kaldirilmasi


HERKES TAKSIM`DE

Bugün, Gezi Parki miting alaninda her görüsten insan görmek mümkündü... Sosyalist, muhafazakar, ulusalci...

Onlari bir araya getiren ana talepse hükümetin istifasi. Ama talepler bununla sinirli degil. Miting alaninda sohbet ettigimiz Mahmut Balta, “Biz AKP’nin zulmüne karsi buradayiz” diyor. Bir Alevi olarak ilk itiraz ettigi 3. Bogaz Köprüsüne Yavuz Sultan Selim’in adinin verilmesi. Sonra diger taleplerini siralamaya basliyor: “Medya üzerindeki baski son bulsun. Din, dil, irk ayrimi yapilmadan esit ve özgürlükler içinde bir yasam istiyoruz”. Peki “Basbakan buradaki yüz binlerin sesini duyar mi?” diye soruyorum. Cevabi ise “Basbakan sagir oldugu için yine duymayacaktir” oluyor. Mitingin coskusuna vurgu yapan Mehtap Balta sohbetimize katiliyor. Insanlarin artik AKP’nin politikalarina da boyun egmedigini ifade ediyor. Ve sohbetimizi, “Hak verilmez alinir” sloganiyla bitiriyor.

‘KENDIMI IFADE ETMEK ISTIYORUM’

Üniversiteli adayi Özlem Yigit ise, AKP’nin politikalarindan bikmis bir genç olarak mitinge katildigini söyleyerek ekliyor: “Kendimizi ifade edemiyoruz. Mesela ben yarin üniversiteyi kazanirsam, acaba direnise katilmam egitim hayatimda sorun yaratir mi diye korkuyorum. Iste AKP bizde bu korkulari yüklüyor.” O yüzden ilk basta özgürlük talebiyle mitinge katildigini ifade ederek söyle devam ediyor: “AKP diktatörlügü son bulsun. Yasam tarzimiza, ne yiyip ne içecegime karismasin.”

EMEKÇIYE SEFALET DAYATILDI

Elektrik teknisyeni Fikret Ercan da, AKP iktidari boyunca isçi ve emekçilerin yoksulluga mahkum edildigini belirterek, “700 lira asgari ücretle nasil geçinecek. Ne yiyip ne içecek. Böyle olunca biz gelecege nasil güvenle bakalim” diyor. Artik gelecege güvenle bakmak istedigini dile getiriyor Fikret ve devam ediyor: “Insanlarin gözü açildi. Artik ‘yeter’ diyorlar. Hükümet de burada. Izi duyuyor ama duymamazliktan geliyor.”

Çigdem Özcan da, ilk olarak kadinlarin özgürlügü için miting alaninda oldugunu söyleyerek, “Benim kaç çocuk yapacagima, kürtaj hakkima, nasil ibadet edip, nasil giyinecegime basbakan karisamaz” diye tepki gösteriyor. Direnisin Gezi Parki’ni astigini belirtiyor ve AKP’den dertli olan herkesin direnis ve miting alaninda oldugunu ifade ediyor.

Isten atildiklari için direniste olan THY isçisi Rüstem Çetin de miting alaninda. Bu direnis basariya ulasirsa herkes kazanir” diye sohbete basliyor.  Haksiz yere isten atildiklarini bu yüzden bir yili askin süredir direniste olduklarini ifade ederek, “Bu yüzden hak ve özgürlükler için, demokrasi için buradayiz” diye vurguluyor.


MITING ALANINDAN NOTLAR

* We have Drogba, they don’t” ve “Galatasaray direnistir” pankartlariyla GS taraftarlari Galatasaray’dan meydana yürüdü. GS’liler “Çare Drogba” sloganlari atti.

* GS Lisesi ögrencilerinin pankartinda Fatih Altayli ve Yigit Bulut fotografi vardi. Pankartta da, “Sorarlarsa bizden degildir” yaziliydi.

* Izmir’den gelen EGEÇEP üyeleri de mitingdeki yerlerini aldi.

* ÖDP, iptal ettigi “Esitlik ve özgürlük temelinde Türkiye’yi yeniden kuralim” mitinginin yerine Gezi Parki direnisi ile dayanismak amaciyla Sisli’den Taksim’e yürüdü.

* Istanbul’un çesitli semtlerinde yer alan kentsel dönüsüm magduru yurttaslar, “Adalet Arayan Mahalleliler” olarak “Mahalleme, parkima, evime, komsuma dokunma” pankarti açarak mitinge katildi.

*Taksim Meydani’nda gruplar yerlerini aldi. ESP, EHP, EMEP, ÖDP, SDP, TKP… Alani dolduran kalabalik, “Her yer Taksim her yer direnis”, “Bu daha baslangiç mücadeleye devam”, “Taksim bizim Istanbul bizim” sloganlari atti.

* Birçok noktada Gezi Parki direnisi ve polis siddetine iliskin basin açiklamalari yapildi. *Direniste ölenlerin isimleri söylendi. Kitle hep bir agizdan “Yasiyor” dedi. Kürsüden, “AKP unutturmak istiyor ama biz unutmayacagiz” denildi.

* Direnistekilere selam gönderildi. Direnen sehirlerin, mahallelerin isimleri sayildi. “Gazi, Antakya, Ankara, Dersim, Rize..” kitle ise “Direniyor” diye cevapladi.

* Sahneye çikan Bandista, “Taksimdaslar, meydandaslar bize tarih bilincinden bahsediyorlar. Biz bir tarih biliyoruz. Topçu Kislasi’ndan önce Surp Agop Mezarligi vardi” diye konustu.

* Çarsi’nin özel istegi üzerine Çav Bella söylendi.

* Açiklamanin ardindan Bandista, Mor ve Ötesi, Kardes Türküler ve Bogaziçi Cazz Toplulugu sahne aldi.

Eda Yildirim / Ismail Afacan

(Istanbul/EVRENSEL)