Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Yüzde 100 et karmasasi

Yüzde 100 et karmasasi

Salam ve sosiste `Yüzde 100` dönemi 5 Mart`ta basliyor. 4 Mart itibariyle piyasadan toplatilacak karisim ürünlere ne olacagi ise simdilik meçhul.

HACER BOYACIOGLU / Arsivi

Salam, sucuk, sosiste ‘5 Mart kaosu’ yasaniyor. Et ürünlerinde karisimi yasaklayan yeni teblig 5 Mart tarihi itibariyle yürürlüge giriyor. Bu tarihe kadar et ve tavuk etini karistiran salam, sucuk, sosis gibi ürünlerin piyasada bulunmasi serbest. Ancak market zincirleri, subat ayi itibariyle “Bize yeni teblige göre ürün gönderin. Karisim ürün göndermeyin” talebinde bulununca sektör karisti. 

Toplatilacak ürünlerin raf ömrü 6 ay 
Et ürünleri üreticileri “Karma salam, sucuk, sosislerin raf ömrü 6 ay. Su anda yürürlüge girmemis teblige göre üretim yapamayiz” diyor, marketler ise karisim et ürünü almamak noktasinda israrci. Salam, sucuk ve sosisteki 5 Mart kaosunun nasil asilacagi ise henüz bilinmiyor. Raflardan 4 Mart tarihi itibariyle toplatilacak olan ve raf ömrü 6 ay olan karisim salam, sucuk, sosislerin akibeti de su anda belirsiz. 

Siparisler simdiden degisti, üretici saskin 
5 Mart itibariyle yürürlüge girecek yeni teblige göre, et ürünlerinin tamami ‘yüzde 100 olacak.’ Hindi, tavuk ve kirmizi etin karistirilmasiyla olusturulan ürünlere ise yasak gelecek. 
Teblige göre 4 Mart aksami itibariyle raflardaki karisim ürünler de toplatilacak. Bu tarihten itibaren teblige aykiri ürünlerin market raflarinda görülmesi durumunda hem saticiya hem de satan birime ceza uygulanmasi gündeme gelecek. 
Ancak market zincirlerinin mart ayini beklemeden subat ayi itibariyle ‘karisim ürünleri’ kabul etmedigi ortaya çikti. 5 Mart’ta yürürlüge girecek olan teblige atifta bulunan market zincileri, “Bize yeni teblige göre ürün gönderin. Tüm et ürünleri yüzde 100 olsun” talebini üretici firmalara iletti. Et üreticisi firmalarin ise karisim ürünleri yasaklayan tebligin 5 Mart’ta yürürlüge girecegini belirterek; karisim ürünlerin 5 Mart’a kadar satilmasi gerektigi noktasinda oldugu ögrenildi. Yürürlükteki mevzuata aykiri islem yapilmamasi gerektigini belirten firmalar, bunun ileride hukuki sikintilara da yol açacagi görüsünde. Et üreticisi firmalar, 5 Mart itibariyle ise tüm karisim ürünlerini iade almak yükümlülügünü tasiyacak.

5 Mart’ta neler degisecek?

Salam, sucuk, sosiste hindi, tavuk ve kirmizi et karisimlari kullanilamayacak. 
Ürünler yüzde 100 olarak bir et türünden üretilecek. 
Et ürünlerinin üzerinde yüzde 100 etiketi olmasi zorunlu olacak. 
Eski teblige göre üretilmis ürünler 4 Mart aksami saat 22.00’ye kadar toplatilacak ve iade edilecek



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false