Tarih: 01.01.2018 00:00

Zabita gibi çalisacak denetçi timi kuruluyor

Facebook Twitter Linked-in

Zabita gibi çalisacak denetçi timi kuruluyor 

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, insaatlari denetlemek için kendi bünyesinde zabita gibi çalisacak bir denetçi timi kuruyor.
Çevre ve Sehircilik Bakanligi, insaatlarin mevzuata uygunlugunu denetlemek için kendi bünyesinde çalisacak denetçi birimleri olusturacak. Bakanlik, böylece gayrimenkule özel zabita gibi çalisacak timler kuracak. Denetçiler, imar planlarindan ruhsatlandirmaya kadar insaatlarla ilgili tüm faaliyetleri denetleyerek, Bakanlik adina islem tesis etme yetkisine sahip olacak. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen, ‘Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun’ kapsaminda, Çevre ve Sehircilik Bakanligi, vatandasin magduriyetini önlemek ve güvenligi saglamak amaciyla insaatlari siki denetim altina alacak. Bu kanunla birlikte, daha önce sadece yapi denetim firmalari üzerinden yapilan kontrollere, bakanligin uzman personelle gerçeklestirecegi denetimler de eklenecek.
Zabita gibi çalisacak
Zabita gibi çalisacak denetçiler, imar planlarindan ruhsatlandirmaya kadar insaatla ilgili tüm faaliyetleri kontrol edecek. Denetçi belgesiyle çalisacak bu personel, bakanlik adina islem tesis etme yetkisine de sahip olacak. Agir para cezalarinin yani sira insaatin yikilmasi da yaptirimlar arasinda yer alacak.
Bakanlik, mevzuata aykiri binalarin yikilmasi konusunda belediyeleri uyaracak. Belediyelerin bir çalisma yapmamasi durumunda, bina bakanlik tarafindan yikilacak. Yikim masraflari ise yapi sahibinden alinacak. Çevre ve Sehircilik Bakanligi, usulsüzlükte sorumlulugu bulunan idari yetkilileri de haklarinda islem tesis edilmek üzere Içisleri Bakanligi’na bildirecek.
Daha önce hangi yetkileri aldi?
- Çevre ve Sehircilik Bakanligi, imar, çevre, yapi ve yapim mevzuatlarini hazirlamakla yükümlü.
- Yasalasmasi beklenen yeni Imar Kanunu Taslagi ile imar planlari yapma yetkisi sadece Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nda olacak.
- Taslaga göre, her halükarda Bakanligin hazirladigi planlarin geçerli olacak.
- Geçtigimiz günlerde, TMMOB gibi birliklerin harita, plan, etüt ve projelerine belli ücret karsiliginda vize verme ve onay yetkisi kaldirilmisti. TMMOB’un bu yetkisi kalkmasi, denetimin yalnizca Bakanlik’ta olmasini sagladi.
Uygunsuz binaya yikim cezasi var
- Insaatlarin mevzuata uygunlugunu denetleyecek.
- Bakanlik adina islem yapabilecek.
- Uygun görmedigi insaata ceza verme yetkisi olacak.
- Para cezasi da kesebilecek
- Insaatin yikilmasina varan cezalara karar verebilecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —