Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Zam yagmuru geliyor!

Zam yagmuru geliyor!

Türkiye MTV`ye (Motorlu Tasitlar Vergisi) yapilan yüzde 40`lik zamlara isyan ederken, Meclis`e sunulan yeni torba yasa tasarisinin içinde bir çok farkli baslikta yeni zamlar çikti. Her dönemde oldugu gibi bütçe sikintisini emekçinin cebine gözünü dikerek

 

Zam yagmuru geliyor!

Türkiye MTV’ye (Motorlu Tasitlar Vergisi) yapilan yüzde 40’lik zamlara isyan ederken, Meclis’e sunulan yeni torba yasa tasarisinin içinde bir çok farkli baslikta yeni zamlar çikti. Her dönemde oldugu gibi bütçe sikintisini emekçinin cebine gözünü dikerek çözmeye çalisan AKP’nin saldiri ‘torba’sinda kasko ve sigorta fiyatlarindan, internet ile telefon görüsmelerindeki vergilere ve kredi faizlerine dek bir çok ücrette artisa gidiliyor.

Yeni tasariyla ev sahipleri artik kira gelirlerinden yüzde 25 yerine yüzde 15 oraninda götürü gider düsebilecek. Bu degisiklik, ev sahiplerinin Maliye’ye daha fazla vergi ödeyecegi, yani bu nedenle kiraya da zam yapacagi anlamina geliyor. Kira geliri düsen gayrimenkul sahipleri zarari telafi etmek için ev ya da dükkan kiralarina zam yapacak. Dolayisiyla bu vergi artisinin faturasi dar gelirli kiracilara çikacak.

Banka ve sigorta müsterilerine yansiyacak
Kurumlar Vergisi’nde yüzde 2’lik artis nedeniyle, sigorta sirketlerinin ödeyecegi vergi de yüzde 10 artarken, bu da sigorta sirketlerinin de zam yapacagi anlamina geliyor.
Ayni sekilde bankalar da yüzde 10’luk vergi artisini kendi emekçilere yansitacak. Dolayisiyla kredi kullananlarin kredi faizi artacak, bankacilik islemi yapanlar ilave maliyet ödemek zorunda kalacak.

ÖIV’de yüzde 50 zam
Halen cep telefonlarinda yüzde 25, sabit telefonda yüzde 15 ve internette yüzde 5 uygulanan özel iletisim vergisi orani yeni düzenlemeyle yüzde 7.5’te birlestirilecek. Tek orana geçilmesiyle cep ve ev telefonlari üzerindeki vergi yükü azalacak, ancak internetin vergi yükü yüzde 50 civarinda artacak.

Aydinlatma bile halkin cebinden
Yeni düzenlemeyle ülke genelindeki park ve bahçe aydinlatmalariyla trafik lambalarinin aydinlatma giderleri artik bütçeden ödenmeyecek, yükü belediyeler karsilayacak. Belediyeler de bu yükü yurttaslarin sirtindan karsilayacak.



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı