Tekirdag’da sahte içkiden yasanan ölümler sahte içki üretimini yeniden gündeme getirdi. Sahte alkoldeki ölüm, sahte alkol kullanimdaki artis nedenlerini ve sahte alkol üretiminin önüne nasil geçilebilecegini TMMOB Gida Mühendisleri Odasi (GMO) Izmir Sube Baskani Ibrahim Ugur Toprak ile konustuk.
Içilebilir nitelikte alkolün ötesinde sanayi tipi alkollerden üretilen sahte içkilerin insan sagligini hiçe saydigini söyleyen Toprak, “Son derece zararli olan metil alkol türünden yapilan sahte, kayit disi, merdiven alti üretimlerin insan hayatini nasil sonlandirdigina ne yazik ki bir kez daha tanik olduk. Metil alkol endüstriyel kullanimi olan bir üründür. Gida maddelerinin üretiminde girdi olarak kullanilmasi kesinlikle yasaktir ve kullanilamaz” dedi.
Türk Gida Kodeksi’ne göre rakida bulunmasina izin verilen metil alkol miktari en fazla 150 gr/hektolitre iken bu miktardan daha yüksek oranlarda metil alkol içeren ürünlerin insan sagligi açisindan riskli olarak degerlendirildigini söyleyen Toprak, mevzuatta izin verilen dozlarin üzerinde tüketildiginde zehirlenmelere neden olduguna dikkat çekti.
Metil alkolün zehirleme dozunun degiskenlik gösterebilecegini söyleyen Toprak, “Zehirlenme mide bulantisi, karin agrisi, bas dönmesi, güçsüzlük gibi belirtilerle baslar ve merkezi sinir sisteminde çökme, körlük, koma ve ölüm, bu olumsuz tablonun ciddi sonuçlari olarak ortaya çikar” dedi.
Bütçe gelirlerinde sigara ve alkol ürünlerinin 2021 bütçesindeki payinin yüzde 7.5 oldugunu söyleyen Toprak, “Bütçe açiklarini kapatmak için, alkollü içkilere yapilan yüksek vergi zamlari sahtecilik ve kaçakçiligi tetikledi. Raki disindaki diger distile alkollü içkilerde de sahteciligin olmadigini söylemek olasi degil. Bugün rakida yasanan sorun, yarin diger distile içkilerde de görülebilir” dedi.
Alkollü içkilerdeki yüksek vergi baskisinin sahtecilik cazibesini düsürecek oranlara çekilmesi, tüketicinin uygun fiyatlarla alkollü içkilere ulasmasini saglayici bir fiyat düzeyinin belirlenmesi gerektigini ifade eden Toprak, “Halk sagligi ve gida güvenligi denetimsizligi ile yüksek ÖTV’nin bir sonucu olan sahte alkolden ölmek, insanin kaderi olmamalidir” diye konustu.
Devletin, üretim ve tüketimine izin verdigi tüm gidalarin yurttas tarafindan saglikli ve güvenilir bir sekilde tüketilmesinden sorumlu oldugunun belirten Toprak, artan sahte içki kaynakli ölümlerin yasaklarla engellenemeyecegini ifade etti.
Ürünün dis görünüsünden sahte olup olmadigini anlamanin mümkün olmadigini söyleyen Toprak, “Dökme içki tüketmemek veya tüketilen noktalarda orijinal ambalaji görmeyi talep etmek yetersiz de olsa bir önlem olarak görülmelidir. Alisveris sirasinda kapak, etiket, barkod ve seri numarasi kontrolleri yapilmali ve olabildigince güvenilir bulunan yerlerden içki satin alinmali, tüketilmelidir” dedi. Toprak son olarak, akilli telefonlarda kullanilabilen GIB BÜIS uygulamasi ile ürünlerin bandrolünde bulunan QR kodu okutup orijinalliginin kontrolünün saglanabilecegini söyledi. Kaynak Rasim Kara /EVRENSEL