Zehrin üstüne bal döküp yutturmaya çalisiyorlar

Zehrin üstüne bal döküp yutturmaya çalisiyorlar

Hükümetin kiralik isçilik, taseron isçilik ve uzaktan çalisma konularinda hazirladigi söylenen ve basina yansiyan taslak sendikacilarin tepkisini çekti

Hükümetin kiralik isçilik, taseron isçilik ve uzaktan çalisma konularinda hazirladigi söylenen ve basina yansiyan taslak sendikacilarin tepkisini çekti.

Kidem tazminati tartismalarinin ardindan bu taslagin gündeme gelmesinin manidar oldugunu söyleyen sendikacilar, AKP Hükümetinin sermayenin tüm isteklerini yerine getirmek için çalistigina dikkat çektiler.
Hazirlandigi söylenen taslaga tepki gösteren DISK Genel Sekreteri ve Birlesik Metal-Is Genel Baskani Adnan Serdaroglu, patronlarin 21. yüzyilda yasadiklarini unuttuklarini dile getirdi. “Kafalari kölelik düzeninde kalmis. Ucuz istihdami yayginlastirmak, piyasa ekonomisinin ihtiyaçlarina göre emek piyasasini yeniden sekillendirmek istiyorlar.  Ödünç isçiligi, köleci anlayisi, güvencesizligi, ucuz isçiligi, esnek çalismayi, isçinin yasantisini belirleme hakkini ellerine almak istiyorlar” diyen Serdaroglu, bunu da istihdam bürolariyla yapmak istediklerini, simdiden kamuoyunun isitildigini ifade etti.

Sendikasizlastirmanin ve grev yasaginin getirilmek istendigine dikkat çeken Serdaroglu, “Isçiyi insan olarak degil, meta olarak, makine olarak, kâr makinesi olarak görüyor.” dedi Bu saldirilara karsi bir mücadele hatti olusturmaya çalistiklarini dile getiren Serdaroglu,  “Bu tehlikeleri görüp bir mücadele hatti olusturuyoruz. Istihdam artacakmis, is alanlari genisleyecekmis gibi gösterilip insanlari kandirmaya çalisiyorlar. Adeta zehrin üzerine bal döküp yutturmaya çalisiyorlar” diye konustu.  

BIZE DÜSEN SOKAGA ÇIKMAK

Deri-Is Genel Baskani Musa Servi de taslaga tepki gösterdi. Uzun süreden beri sürekli demokrasi diyen AKP Hükümetinin, sermayenin tüm isteklerini yerine getirmekte kural tanimadigini söyledi. Kuralsizligin yasallastirilmak istendigini dile getiren Servi, hak ve özgürlükleri genisletmesi gereken AKP’nin darbecilerin bile yapmadigini yaptigini grevleri yasakladigini, simdi de grevi fiili olarak ortadan kaldirmaya çalistigini ifade etti. Sendikacilara düsenin ortak hareket etmek ve sokaga çikmak oldugunu belirtti.

‘BEKLEMEDEN MÜCADELE ETMELIYIZ’

Haber-Is Istanbul 1 No’lu Sube Baskani Ahmet Karatay, bir süredir is yerlerinde üyelerine kidem tazminati ve son taslakla ilgili bilgi verdiklerini, ortaya çikan taslagin Telekom isçileri için sürpriz olmadigini dile getirdi. Isçiye köle muamelesi yapilmak istendigini, is güvencesinin ortadan kaldirilmak istendigini ifade eden Karatay, söylenenlerin yapilmasi halinde sendikanin anlaminin kalmayacagini dikkat çekti. Sendikalara, sendikacilara düsünün kimseden talimat beklemeden harekete geçmek oldugunu söyleyen Karatay, “Istanbul sendikalar birligi, tüm sendikalar, konfederasyonlar harekete geçmeli. Tasaridaki tüm maddeler basli basina grev nedeni. Biz isçilerimizle temsilciliklerimizde buna karsi her seyi yapmaya haziriz” diye konustu.   

`SENDIKALARIN SONU DEMEKTIR’

Hükümetin ‘kiralik isçi’ uygulamasinin yasallastirmayi amaçlayan taslagini degerlendiren Petrol Is Ankara Sube Baskani Suayip Gül, taseron çalistirma ile birlikte zaten kiralik isçiligin yayildigini, taslakla birlikte de konunun hükümetin gündeminde resmen yerini aldigini ifade etti. Konunun taslak halindeyken tartisilmasini, uzun süredir taslak halinde olan ve gündemde olan "kidem tazminatinin fona devredilmesi" ile iliskilendiren Gül, “Kidem tazminati da uzun zamandir taslak olarak gündemde. Hükümet konuyu isitip isitip tekrar öne sürüyor. Taslak oldugu için de tam bir yorum yapilamiyor” dedi.

“Böyle bir yasa, sendikalarin bitisi demektir. Kiralik isçi varken isveren niye isçi alsin ki? Kiralar, çalistirir, gönderir” diyen Gül, çalisma hayatinin esneklestirilmesi düzenlemelerin yeni anayasada yer bulmasindan endise duyduklarini ifade etti.

‘TASERONUN GENISLETILMIS HALI’

Tez Koop Is Ankara 2 No’lu Sube Baskani Mustafa Barin, “kiralik isçi” konulu taslagi, “Yasalasmis sekliyle taseronluk sisteminin genisletilmis hali” olarak tanimladi. Barin, “Taseron sisteminin daha da genisletilmesi sendika hayatinin en büyük engeli olacaktir” dedi. Kidem tazminatinin fona devredilmesi ve kiralik isçi çalistirma ile ilgili taslaklarin tümünün isçi haklarinin kisitlanmasi çalismalari olarak ele alinmasi gerektigini ifade eden Barin, hem kiralik isçi çalistirma hem de kidem tazminatinin fona devredilmesi uygulamalari konusunda tüm isçi ve memur sendikalarina bir araya gelme çagrisi yapti.
Barin, agustos ayiyla birlikte çalisma hayatinin esneklestirilmesi çabalarina karsi eylemler yapacaklarini duyurdu. (HABER MERKEZI)


NE BIÇAK KALDI NE KEMIK

Petrol-Is Sube Baskani Ismail Dogan: Taseron sistemle ugrasirken, simdi bu model ona bile rahmet okutacak türden.  Bu sistem, iktidarin patronlara biat ettiginin belgesidir. Patronlar bu modeli, kendisi için maliyet olan her seyden kurtulmanin bir yolu olarak görüyor. Ama bu sistem aslinda bagira bagira geldi. Bu kadar bilinmesine ragmen sendikalar agzini bile açmadi. Asil sorgulanmasi gereken sendikacilardir.  Türk-Is de bu yasayi çikaranlarla is birligi yapip, kendi gelecegini buradan olusturmaya çalisiyor. “Ne yapilmasi gerekir” sorusunun cevabi artik çok net. “Biçak kemige dayandi” demeye falan da gerek yok. Çünkü artik ne biçak kaldi, ne de kemik. Artik kaybedecek bir seyimiz yok. Genel grev bunlarin tek çaresidir.

PÜSKÜRTMELIYIZ

Tek Gida-Is Genel Baskan Danismani Gürsel Köse: Isçi sinifinin ve emekçilerin ipini çekmek için saldirilarina vahsice devam ediyorlar. Bu memlekette artik özellestirmeleri tamamladilar ve sira mevcut haklarimizi gasbetmeye geldi. Kidem tazminatina saldirdilar, Hava kolunda grevi yasakladilar, simdi de ödünç isçiligi tartistiriyorlar. Bu yasa bu haliyle çikmamali. Biz sendikalar da sessiz kalmamaliyiz. Konfederasyon farki gözetmeksizin bir araya gelinmeli ve acilen bir seyler yapilmali. Hatta memur sendikalariyla bile bir araya gelmeli ve bu yasayi geri püskürtmeliyiz.