Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Ziraat Mühendisleri Odasi: Çöl çekirgeleri koronadan tehlikeli

Ziraat Mühendisleri Odasi: Çöl çekirgeleri koronadan tehlikeli

Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Özden Güngör, sosyal medyada gündem olan ve Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü'nün (FAO) hakkinda uyarilarda bulundugu "çekirge istilasi"yla ilgili konustu. "Çöl çekirgeleri Irak'a kadar gel

Ziraat Mühendisleri Odasi (ZMO) Baskani Özden Güngör, Birlesmis Milletler’in geçtigimiz günlerde uyarida bulundugu ve bugün Türkiye’de gündem olan “çekirge istilasi”yla ilgili konustu.

Binlerce sosyal medya kullanicisinin “#çekirgeistilasi” hashtag’ini kullanmasiyla Twitter’in birinci gündem maddesine yerlesen konuyla ilgili Güngör, “Çekirgelerin Iran ve Irak’a ulasmis olmalari Türkiye için risk ve problem teskil ediyor” dedi ve ekledi, “Koronadan daha tehlikeli.”

‘ÇOK HIZLI ÜRÜYOR VE BÜTÜN ÜRÜNLERI SILIP SÜPÜRÜYORLAR’

Güngör, “Normalde Afrika’dan giden çöl çekirgesi sürüsünün Asya’ya yönelmesi gerekiyordu. Yön degistirip bu tarafa gelmisler. Bunun en büyük nedenlerinden biri küresel iklim degisikligi” ifadelerini kullandi.

Sürülerin milyarlarca çekirgeden olustugunu söyleyen Güngör, söz konusu canlilarin günde 150 ila 170 kilometre yol katedebildigini vurguladi.

Güngör, “Çok hizli ürüyor ve bütün ürünleri silip süpürüyorlar. Her türlü bitkisel ürünleri yiyebiliyorlar ve tarim alanlarini tahrip ediyorlar. Bir çekirge sürüsü, bir günde 40 bin kisiye yetecek gidayi tüketiyor” diye konustu.

‘BAKANLIGIN NE GIBI ÖNLEMLER ALDIGINI BILMEMIZ GEREKIYOR’

Türkiye’de üreticilerin hali hazirda zorluk çektiginin altini çizen Güngör sözlerini söyle sürdürdü:

“2.7 milyon kayitli çiftçi sayisi 2.1 milyona düstü. Islenebilir tarim arazileri azaldi. Gida sikintisi var. Her türlü ithalat ve ihracatta kisitlamalar mevcut. Çöl çekirgesinin Türkiye’ye girmesi demek, büyük problem demektir. Gida fiyatlari yükselir. Üretim zaten kisitli. Korona yüzünden ithalat da yapamiyoruz.”

Güngör, Tarim Bakanligi’nin Tarim Il Müdürlükleri’ni uyarmasi gerektigini söyledi.

“Çöl çekirgesiyle ilgili bakanligin ne gibi önlemler aldigini bilmemiz gerekiyor. Tipki koronayla ilgili yapilan bilgilendirmelerdeki gibi bakanligin tedbirler önermesi lazim. Bu istila, gida ve turizm açisindan risk olusturuyor. Devlet hazirlikli olmali” diyor Güngör. Kaynak: Duvar



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı