Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

`Zorunda miyim` degil miyim

`Zorunda miyim` degil miyim

Egitime 4+4+4 modeli getiren yasa teklifinde 8. siniftan sonrasinin `zorunlu` olup olmayacagi bakanlar kurulu yetkisine birakiliyor. 4. siniftan sonra örgün egitimden çikma olanagi taniniyor.

ANKARA- AKP’nin Meclis Grubu’nca ‘8 yillik kesintisiz zorunlu temel egitim’ uygulamasini sonlandiran yasa teklifinde, ‘zorunlu 12 yil’ karari hükümete birakiliyor. ‘Ilk 4’ten sonra açik ögretim imkani verilirken, bu konuda da Bakanlar Kurulu yetkili kiliniyor. ‘Son 4’e, yani liseye geçiste sinav gibi kriterlerin uygulanip uygulanmayacagi ise Milli Egitim Bakanligi’nin kararina bagli olacak.
Meclis’e sunulan yasa teklifine göre, ögrenciler iki kademeye ayrilan ilkögretimin birinci kademesinde 4 yil geçirecek. 7-10 yasi kapsayan ilkögretim birinci kademede dersler, eski sistemdeki gibi sinif ögretmenleri tarafindan verilecek. Sinif ögretmenleri, 4. sinifin sonuna kadar bu ögrencilere okuma-yazma ve rakamlar, sayma, dört islem gibi temel matematik bilgilerini ögretecek. 4’ncü sinifta ögretmenler, ikinci kademeyle iliskin yönlendirme yapmaya baslayacak. Ögrencilere, ikinci kademede seçecekleri okul ve programlarin hangi mesleklere yol açabilecegi ve bu mesleklerin kendilerine saglayacagi yasam standardi konusunda tanitici bilgiler verilecek.
Ilkögretim ikinci kademe olarak tanimlanan kisim 11-14 yaslarini kapsayacak. Bir sonraki kademe olan 4 yillik ortaögretim gözetilerek okul türü ve program uygulamasi yapilacak. Ögrenciler, seçecekleri okul türü (genel, Anadolu, fen, sosyal bilgiler, spor, meslek, imam hatip) ve programa (fen, matematik, sosyal vb.) göre ikinci kademede ortak derslerin disinda farkli dersler de alacak. Ikinci kademenin son yili olan 8. sinifta da ögrencilere, ortaögretim için yönlendirme yapilacak. 

Simdilik 8’de diploma var
Zorunlu egitim süresinin 12 yila çikartilmasinin öngörüldügü ancak bu kararin Bakanlar Kurulu’nun birakildigi teklifte, 12 yila geçilinceye kadar ilkögretim ikinci kademeyi bitirenlere diploma verilecek. Zorunlu egitimin 12 yila çikmasindan sonra ise ortaögretimi bitirmekle birlikte diploma alinabilecek.
Teklifte sadece, o da Bakanlar Kurulu’nun belirleyecegi tarihten itibaren zorunlu tutulacagi ifade edilen 4 yil olacak ortaögretim kademesinde ise ögrenciler, bugünkü lise uygulamasiyla yoluna devam edecek. Teorik ve pratik agirlikli olmak üzere ayrismaya gidilen liselerde ögrenciler büyük oranda farkli dersleri alacak.
Ilkögretimin ikinci kademesinde yönlendirmeyle gitmek istedigi lise türünü seçecek olan ögrencilerin bu asamada tercihin disinda sinav ya da not ortalamasi gibi bir kritere tabi olup olmayacaklarina, yasanin çikmasindan sonra MEB karar verebilecek. Bakanlik bu konulari yönetmelik düzeyinde sekillendirebilecek.
AKP’nin, egitim sistemini kademeli hale getirmek amaciyla verdigi yasa teklifinin 12’nci maddesinde öngörülen degisiklik, ilkögretim kademesinde örgün egitim disi uygulamayi da hüküm altina aliyor. Milli Egitim Temel Kanunu’na eklenen maddeyle, “Ilkögretim birinci kademe sonrasinda hangi programlarin açik ögretimle iliskilendirilecegi ve zorunlu egitim kapsamina alinacagi Bakanlar Kurulu tarafindan belirlenir” denilerek, 11 yasina gelmis bir çocuk, velisinin istemesi halinde açik ilkögretime kaydini yaptirip, fiili olarak okula gitmeden ilkögretimi bitirecek. Egitimciler, özellikle 10 yasindan sonra çocugunun Kuran kursuna gitmesini ya da örtünmesini isteyen velilerin bu düzenlemeden yararlanabilecegi yorumunu yapiyor. 

28 Subat’a denk geliyor
Yarin TBMM Milli Egitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüsülmesi beklenen teklif, gelecek hafta da TBMM Genel Kurul’da ele alinabilecek. Teklifin yasalasmasi, 8 yillik kesintisiz zorunlu egitimin bagdastirildigi 28 Subat süreciyle ayni tarihe denk geliyor.

‘Kizlarin egitim imkâni artar’
Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin, zorunlu egitimin 12 yila çikarilmasini içeren yasa teklifiyle ilgili “Burada en çok kiz çocuklarimizin egitim imkani arttirilacak” dedi. Sahin, Avrupa Parlamentosu Kadin Haklari ve Cinsiyet Esitligi Komisyonu Heyet Baskani Edit Bauer ve Avrupa Parlamentosu “Türkiye’de Kadin Haklari” Raportörü Emine Bozkurt ve beraberindeki heyeti kabul etti. Konusmasinda parlamentoya gönderilen yasa teklifini degerlendiren Sahin, sunlari söyledi: “Zorunlu egitim 12 yila çikariliyor. 8 yila çikarildiktan sonra burada en büyük kazanim kiz çocuklarinin egitilmesinde oldu. Hükümetin son on yilda çok ciddi bir sekilde yoksul ögrencilere, annelere verilen destekle beraber 12 yila çikmasiyla en çok kiz çocuklarimizin egitim imkani arttirilacak. Temel egitimde bugün yüzde 98’e ulastik. Bu önemli bir basaridir. Ama bu son verilen teklifle yüzde 68 olan ortaögretimdeki egitim oranini yüzde 98’e çikarmayi planliyoruz.”

Radikal



  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 9.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı